Vučić o Kumanovskom sporazumu: Lako je biti general posle bitke

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je povodom 21. godišnjice od potpisivanja Kumanovskog sporazuma, te odbijanja paketa iz Rambujea pre toga, da je Beograd tada bio u situaciji u kojoj je, šta god da je učinio, mogao samo da izgubi.

Aleksandar Vučić je istakao da je sada važno gledati u budućnost, kako bi se sačuvali mir i stabilnost.

Na 21. godišnjicu od potpisivanja sporazuma kojim je okončano bombardovanje SR Jugoslavije, a upitan da li bi Srbija bolje prošla da je prihvatila paket iz Rambujea, Vučić kaže da je lako biti general posle bitke, jer tad svi sve znaju.

“Nagledao sam se stručnjaka koji bi uradili drugačije, a da je bilo ko pokušao da prihvati paket iz Rambujea bio bi proglašen, kako mi to Srbi kažemo, za najgoreg izdajnika”, rekao je Vučić.

Naveo je da je tada Srbija bila u situaciji u kojoj je, šta god da je urađeno, bila kriva i mogla samo da izgubi.

“Mislim da je mogla i morala da bude mudrija srpska politika da bude izgubljeno manje srpskih života, a da snažnijom političkom pozicijom u svetu obezbedimo nešto bolje uslove za očuvanje mira”, rekao je Vučić.

Kaže, međutim, da je i njemu sada lako da govori iz ovog ugla, navodeći da je ulagao mnogo rada i truda da Srbiju dovede u poziciju da može tako da govori.

“Dobro je da pravimo analize, ali je važno da gledamo u budućnost, da čuvamo mir i stabilnost i sigurnost za naše građane”, dodao je Vučić.

Ukazao je da pred Beogradom nije laka borba u mesecima koji dolaze, ali da ni drugoj strani neće biti jednostavno, kao što su mislili da će biti pre sedam ili osam godina.

Vojnotehnički sporazum u Kumanovu potpisan je 9. juna 1999. godine na vojnom aerodromu kod Kumanova. Nakon potpisivanja sporazuma prekinuto je bombardovanje SR Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana.

Dokument je, između ostalog, predviđao povlačenje vojske i policije sa Kosova, a dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244.

“Rezolucija 1244 ima za nas dobre i loše strane” 

Predsednik je istakao, povodom 21. godišnjice usvajanja Rezolucije UN 1244, da taj dokument ima za nas i dobre i loše strane, ali da trenutno ne postoji nijedan drugi važeći dokument.

Upitan da li je Rezolucija 1244 i dalje argument Srbije oko rešenja za Kosovo i kakvu ona snagu ima u Briselu i Vašingtonu, Vučić je rekao da taj dokument ima svojih dobrih i loših strana, te ukazao da najveći deo onih koji pričaju o njoj taj dokument nisu ni pročitali.

Prema njegovim rečima, Rezolucija 1244 ima strane za koje treba mi da se uhvatimo, ali i protivnici imaju za šta da se uhvate.

Izvor RTS

Comments