• Početna>
  • Vesti>

Cakaj: Nemoguće da Albanija pomogne u dijalogu između Srbije i Kosova

Ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Gent Cakaj izjavio je danas da Albanija ne može da pomogne u postizanju mogućeg konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, ali je izrazio uverenje da će Albanija podržati stav kosovskih institucija u postizanju sporazuma.

Cakaj je, za prištinsku televiziju Kljan Kosova, rekao da je na Kosovu da odredi okvir sporazuma i svoj položaj u sporazumu, a da Albanija podržava kosovske institucije i te stavove.

“Ovo je pitanje zbog kojeg sam stalno kritikovan, kao i Vlada Albanije i meni je veoma problematično da govorim sa zvanične pozicije, jer je naša politika građena na tri glavna stuba u smislu dijaloga između Kosova i Srbije”, rekao je on.

Drugi element je vrlo jasan – sporazum se mora zaključiti uzajamnim priznavanjem, istakao je Cakaj.

“Treći element, koji takođe smatram jasnim, jeste da svaki sporazum između Kosova i Srbije mora rezultirati jasnom perspektivom Kosova u pogledu članstva u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama”, naveo je Cakaj.

On je još jednom naglasio da po pitanju sporazuma između Beograda i Prištine nemoguće je da Albanija pomogne, jer na kraju, kako je rekao, svaki međunarodni sporazum mora biti ratifikovan u Skupštini Kosova.

“Mi nemamo institucionalnu ulogu. Mi nismo deo pregovaračkog tima, potencijalnih potpisnika ili članova Skupštine Kosova koji na kraju moraju glasati za ratifikaciju međunarodnog sporazuma”, podsetio je albanski ministar.

Cakaj je rekao da moraju podržati poziciju kosovskih institucija i da je to vrlo jasno.

“Na kraju, svaki sporazum mora proći kroz Skupštinu Kosova i oni moraju da odgovore na sva pitanja koja su na njihovom dnevnom redu i o odnosu sa Albancima iz Preševske doline”, rekao je Cakaj.

Ali gde bi trebalo da žive Albanci iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, na Kosovu ili u Srbiji bilo je pitanje koje je novinar TV Kljan Kosova postavio.

“Ovo je pitanje o kojem biste trebali da razgovarate sa kosovskim institucijama. Ne mogu da govorim o ovome, jer bi to bilo moje bezobzirno ponašanje da iznosim sud o tome. Na meni je da doprinesem jačanju institucionalnog položaja Kosova i promovišem ga najbolji mogući način u međunarodnoj areni, ali nikako da zauzimam stav po pitanju koje je već stvorilo delovanje za podelu Kosova i Albanije – međutim, veoma sam srećan što nisu uspeli”, rekao je Cakaj.

Izvor: Kosovo online / Klan Kosova

Comments

Pročitaj još