Bocan-Harčenko: Povratak na Rezoluciju 1244 najbolji put za rešenje

Povratak na Rezoluciju 1244 je osnov i najbolji put za rešavanje problema Kosova i Metohije, kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko povodom 21.godišnjice usvajanja tog dokumenta Saveta bezbednosti UN, prenosi Tanjug.

On ocenjuje da je Rezolucija ‘’pala u zaborav’’ i da je njeno nepoštovanje izvor nestabilnosti u regionu i Evropi i razlog što još uvek nije postignuto trajno rešenje o KiM.

Bocan-Harčenko kaže za Tanjug da Rezolucija 1244 i danas ima ključni značaj za potpuno regulisanje problema, a ulogu i značaj tog dokumenta vidi , pre svega, u tome što je 1999.godine to pitanje vraćeno sa ‘’vojnog na politički kolosek’’.

‘’Nažalost, Rezolucija 1244 nije poštovana u neophodnoj meri i to je najvažniji razlog zbog kojeg situacija na KiM do sada nije regulisana’’, ocenjuje ambasador.

Primećuje da se godinama u izjavama zapadnih zvaničnika ne pominje Rezolucija 1244 što smatra ‘’velikom greškom’’ i kršenjem međunarodnog prava.

Bocan-Harčenko smatra da je, ako je cilj pregovora pravedno i pravično rešenje u okviru međunarodnog prava, kojim bi se obezbedila stabilnost u regionu i Evropi, neophodno imati na umu tu Rezoluciju kao osnovni i ključni dokument.

‘’Mnogo se danas govori o obnovi dijaloga Beograda i Prištine, na koji način, šta je cilj, moguće rešenje… A sama Rezolucija 1244 je pala u zaborav kod naših zapadnih partnera, iako ima ključni značaj. Ako bi se ispoštovala u neophodnoj meri, onda ne bismo mislili na neki drugi dokument’’, kaže ambasador.

Podseća da je ona utemeljena na međunarodnom pravu i na principima teritorijalne celovitosti i suvereniteta Srbije i napominje da je to za Rusiju najvažnije.

Ako bi se, kaže, došlo do određenog rešenja koje bi odgovaralo Srbiji, Savet bezbednosti bi to razmotrio i tada bi, dodaje ambasador, postojala mogućnost da se eventualno usvoji drugi dokument.

‘’Ali, to je sve teorija, sada najvažnije ostaje, poštovanje Rezolucije 1244’’, zaključio je Bocan-Harčenko.

Izvor Tanjug/Kosovo Online

Comments