• Početna>
  • Vesti>

Najveći paradoks dijaloga: Priština bi da bira pregovarača iz Brisela

Miroslav Lajčak, specijani izaslanik EU u dijalogu Prištine i Beograda najavio je da će se prvi sastanak održati krajem juna. Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači kaže da on neće ići u Brisel niti će sarađivati sa Lajčakom jer on ne priznaje nezavisnost Kosova. Paradoks je da bi sad Priština da bira posrednika EU.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije smatra da iza ovih Tačijevih reči stoji još jedna igra kosovskih političara koji žele da sačekaju da se okončaju izbori u Americi, u nadi da će pobediti oni koji ih podržavaju.

On kaže da Tači u startu ne govori istinu kada kaže da je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini dala do znanja da je, „Kosovo nezavisna država“ i podvlači da su od samog početka pregovori vođeni kao – statusno neutralni.

„Mi od Prištine očekujemo da se ponaša politički racionalno, da se posveti dijalogu i traženju kompormisnog rešenja sa Beogradom. Očigledna je nespremnost Kosova da idu u dijalog i ovo mi liči na smišljenu igru Albanaca, s obzirom da još nisu ni odlučili ko će biti taj koji bi trebalo da razgovara sa Beogradom. Dakle, to je ta njihova igra da se suštinski ne krene u razgovore za postizanje komproimisnog rešenja“,veruje Drecun.  

Lajčak je od strane Tačija obavešten i da će „uraditi dobar posao samo ako se Kosovo prizna kao nezavisna i suverena država”. Takođe, i da bi Kosovo vratilo poverenje u evropske institucije – „prvo mora da dobije liberalizaciju viza.“

Ucena koja ne bi trebalo da prođe kod EU

Profesor Pravnog fakulteta Bojan Milisavljević za Sputnjik kaže da ni Kosovo ni Tači nisu u mogućnosti da ucenama utiču na to koga će EU izbarati da je predstavalja u ovom dijalogu.

Za očekivati je da Priština uradi sve da ukloni Lajčaka, a i sama najava Tačija, dodaje Milisavljević, znači da žele da i dalje dijalog bude u blokadi, s obzirom da Kosovo hoće samo jedno –priznanje od strane Srbije.

Lajčak traži primenu dogovorenog

Na pitanje, koliko je na Tačijevu izjavu uticala poruka Lajčaka da očekuje da se svi potisani sporazumi uključujući i formiranje ZSO sprovedu u delo, ukoliko se želi trajno rešenje za Kosovo, Milisavljević kaže:

„To je racionalno razmišljanje sa Lajčakove strane, i jedino normalno. Ne može da se očekuje da neko učestvujte u pregovorima, ako druga strane ne realazuje nešto što je potpisano. Ako kosovska strana nastavi da blokira pregovore, onda bi i EU morala malo da se više potrudi ovaj put i da na njih utiče“, napominje on.  

U međuvremenu Lajčak je čestitao novoj vladi Kosova, a novom premijeru poručio da se nada dobroj koordinaciji sa njegovom vladom.

Izvor Sputnik

Comments

Pročitaj još