EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta

Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.

Tim merama za robu bez dokumenata na kojima piše “Republika Kosovo” nije dozvoljen ulazak na Kosovo, piše Ljajmi.net.

Portparol šefa spoljne politike Evropske unije Žozepa Borela, Peter Stano, izjavio je da Priština i Beograd moraju da se pridržavaju postignutih sporazuma i pozvao vlasti u Prištini da preispitaju odluku o merama reciprociteta, budući da se, prema njegovoj oceni, Priština i Beograd, tretiraju kao jednaki u dijalogu.

Kada je reč o dijalogu, Stano je naveo da će taj proces biti nastavljen čim se stvore uslovi nakon pandemije. On je ukazao da EU dugo zahteva nastavak dijaloga.

“Naši partneri vrlo dobro znaju i ponavljamo im da trenutni status kvo u dijalogu nije nešto što nudi stabilnost”, rekao je Stano.

On je dodao da EU ostaje posvećena saradnji obe strane, kako bi razgovori bili nastavljeni, ali da je odgovornost na Beogradu i Prištini da stvore prave uslove za nastavak dijaloga.

Stano je rekao da imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine odražava važnost koju države članice Unije daju dijalogu, a takođe odražava poverenje i podršku Lajčaku, Stano je istakao da nema sumnje da je budućnost Zapadnog Balkana, uključujući Beograd i Prištinu, evropska, ali da je jedini način za to dijalog pod okriljem EU.

Odluka vlade u Prištini o reciprocitetu doneta je 1. aprila ove godine i ona je zamenila stopostotne takse na robu iz centralne Srbije, koje je prethodna kosovska vlada uvela u novembru 2018. godine i zbog kojih je dijalog između Beograda i Prištine u prekidu.

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug / Ljajmi

Comments