• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Očekujemo ukidanje mera; Lažna vest pokušaj direktnog stranog mešanja u izbore

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je jutros da Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju od nove vlasti u Prištini da odmah budu ukinute carine i ostale “necivilizacijske mere”.

Da li će to biti sledeće nedelje, biće pokazatelj da li je Avdulah Hoti okrenut budućnosti, ili je isti kao njegovi prethodnici, rekao je Đurić za RTS.

Sada se vidi koliko je važno da su Srbi na Kosovu i Metohiji jedinstveni i okupljeni oko Srpske liste, koja je igrala ulogu jezička na vagi, ocenio je on.

Vlada zavisi od njihove podrške, predočio je Đurić, koji je odbacio napise i tvrdnje da se Beograd saglasio da obustavi kampanju povlačenja nezavisnosti Kosova.

Đurić je ponovio da se ne može očekivati da Srbija sve da, a ništa ne dobije, i da je spremna da suspenduje tu kampanju ukoliko Priština odustane od zahteva za članstvo u međunarodnim institucijama.

On je najavio da je Srbija spremna za dijalog čim “padnu barikade i blokade”

Đurić je rekao i da očekuje veći angažman specijalnog američkog izaslanika Ričarda Grenela oko Kosova i Metohije.

Čekaju nas nesumnjvi izazovi i pritisci i zato je važno da u Beogradu za kormilom bude osoba koja će na čvrst način braniti naše nacionalne interese, kazao je Đurić.

Đurić kaže da je lažna vest da će specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak tražiti pojedine ustupke i od jedne i od druge strane, a od Beograda da se zaustavi kampanja protiv priznanja nezavisnosti Kosova.

“Veoma bih voleo da znam ko je izvor te lažne vesti i ne mogu da isključim da je reč o pokušaju direktnog stranog mesanja u naše izbore. Ja sam zaista zabrinut da neko ovakvim manipulacijama pokušava da utiče na izbore”, rekao je Đurić.

On je ponovio da će Beograd, čim padnu takse, biti spreman za dijalog. Đurić je rekao i da očekuje da će se Ričard Grenel, nakon što je oslobođen svih drugih funkcija, više posvetiti dijalogu Beograda i Prištine.

“Iako nas narednih meseci nesumnjivo očekuju ozbiljni pritisci i izazovi kada je reč o Kosovu i Metohiji treba da budemo svesni toga da sve zavisi od toga ko i kako čvrsto brani naš položaj i zato je važno da u Beogradu imamo ljude koji su spremni i kadri da na čvrst i odlučan način brane naše interese”, zaključio je Đurić.

Đurić kaže da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. “mera reciprociteta”.On je naveo da Srbi na Kosovu i Metohiji i Beograd zahtevaju da takse i sve druge anticivilizacijske mere budu odmah ukinute.

“Da li će se to desiti sledeće nedelje biće ustvari prvi veliki test za vladu Avdulaha Hotija”, poručuje Đurić, navodeći da će se videti da li će Hoti biti okrenut budućnosti ili će, kao njegovi prethodnici, delovati na drugačiji način.

Ocenio je da se sada vidi koliko je važno što su Srbi na Kosovu i Metohiji jedinstveni i okupljeni oko Srpske liste.

“To znači da ona ima ulogu jezička na vagi i da ima odlučujuću ulogu u parlamentu u mnogim stvarima. Da nemamo jedinstvenu Srpsku listu glatko bi nam u prištinskom parlamentu prošao zakon o verskim zajednicama koji bi značio oduzimanje Gračanice, Dečana i svega ostalog”, dodao je Đurić.

Naglasio je da je sigurno da će Srpska lista imati težak zadatak, jer ne veruje da u odnosu prema Beogradu postoji značajna razlika među albanskim predstavnicima.

“Očekujem da će Srpska lista biti u poziciji da se aktivnije bori za sprečavanje pritisaka, barikada, blokada i od toga zavisi svakodnevni život naših ljudi”, rekao je Đurić.

Izvor: Politika,RTV, Tanjug

Comments

Pročitaj još