• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo “sumanuta” i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.

Aleksandar Vučić je rekao, povodom novih mera koje je uvela Priština, da ne razume kako oni zamišljaju život u 21. veku, u kojem nema slobodnog protoka roba, usluga, ljudi i kapitala. Dodao je da su to, srećom, osudili Amerikanci, Evropljani, Rusi, jer je reč o civilizacijskim vrednostima koje su neupitne.

Vučić je novinarima u Novom Pazaru, nakon obilaska radova na izgradnji i rekonstrukciji puteva, rekao da centralna Srbija zbog tih mera gubi oko milion evra dnevno, ali da time gube i kosovski Albanci, kojima je potrebna i sirovina iz centralne Srbije, ali i gotovi proizvodi kojima trguju.

“Oni su naviknuti na najveći deo proizvoda koji dolazi iz centralne Srbije ili kako bi oni rekli iz Srbije”, rekao je Vučić.

Dodao da je da je slobodna trgovina jedan od temelja na kojima je Beograd insistirao i da se zato zalagao za snažnije povezivanje i od Cefte, da bi moglo da se radi, trguje, prave putevi, povezuju ljudi.

Upitan zašto se nije izjasnio u vezi sa novim pravilima do sada, Vučić je rekao da ga novinari nisu pitali, a i da nije u stanju da svakog dana komentariše nove odluke, jer svakog dana Priština izmisli nešto novo.

“Izjasnili su se oni koji je trebalo da se izjasne, od Marka Đurića, do Vlade Srbije”, ukazao je Vučić.

Na pitanje da li će otići do Jarinja, jer je blizu Novog Pazara, Vučić je rekao da je danas bio nadomak Brnjaka, a ne Jarinja.

“Bili smo nadomak Brnjaka, a ne Jarinja, samo da smo pošli levo, odnosno na istok, otišli bismo u Zubin Potok, sad bismo morali do Raške pa da se spuštamo ka Jarinju, tako da nam je Jarinje i dalje malo dalje”, rekao je predsednik.

“Interesovanje za kosovsko pitanje raste i u SAD i u Evropkoj uniji”

SAD ne gube interesovanje za rešavanje kosovskog pitanja, uprkos problemima sa kojima se ta zemlja suočava, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da interesovanje za to pitanje raste i u EU.

Aleksandar Vučić je, upitan da li će se kompleksna situacija u SAD odraziti na pad interesovanja Vašingtona za rešavanje pitanja KiM ili, ipak, računa sa posvećenošću i entuzijazmom Ričarda Grenela da se postigne rezultat, preneo je da sa Grenelom razmenjuje poruke i da američki izaslanik pokazuje interesovanje svakog dana.

Takođe je ukazao i da se čuo sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, dodajući da se ni njihovo interesovanje ne smanjuje, već raste.

Povodom informacija da će Jevgenij Primakov biti postavljen za šefa agencije Ruska saradnja, Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija sa Rusijom ima istinski prijateljske odnose i da mu “ne pada na pamet” da se meša u njihovu kadrovsku politiku

“Ponosan sam na činjenicu što sam posle Nikole Pašića, posle više od 105 godina, prvi Srbin koji je dobio orden Aleksandra Nevskog i to iz ruke Putina. To je garancija našeg odnosa”, podvukao je predsednik.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još