Tači pozvao Hotija da formira novu vladu što pre

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.  

Tači je na konferenciji za novinare rekao da je Kosovo demokratsko i da se to pokazalo odlukom Ustavnog suda i ponovio da nova Vlada Kosova treba da bude formirana što pre. 

“Dokazana je demokratija na Kosovu, da imamo nezavisne institucije koje uspešno obavljaju svoj posao. Sada je otvoren put za formiranje nove izvršne valsti”, rekao je Tači.

On je ponovio da je bio jako oprezan u svakom koraku koji je preduzeo, kako bi sve bilo u skladu sa Ustavom.

Tači je naveo i da Kosovo ne može da dozvoli vakuum kada je u pitanju Vlada i pozvao sve stranke i kandidata za premijera Hotija  da preuzmu odgovornost.

Tači je poručio da su trenutno važne dve stvari, borba protiv pandemije i ekonomski oporavak.

“Pozivam čitav politički spektar da zajedno radi na ekonomskom razvoju, kako bi smo pomogli radnicima, preduzećima i čitavom kosovskom društvu. Ali, moramo da budemo pažljivi i kada su u pitanju naši strateški ciljevi, posebno članstvo u NATO-u i EU”, rekao je Tači i pozvao još jednom Evropsku Uniju da odobri liberalizaciju viza za građane Kosova.

Takođe, Tači je istakao da je neophodno održavati dobre odnose sa SAD i ocenio da se trebaju ukinuti sve mere koje mogu da ugroze to partnerstvo.

Prethodno je šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši saopštio da je podneo zahtev Skupštini Kosova za sazivanje sednice u sredu od 11 časova na kojoj bi trebala da bude izabrana nova vlada, na čijem bi čelu bio Hoti, a činili bi je, pired DSK, i ABK, NISMA i manjinske stranke.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još