• Početna>
  • Vesti>

Karantin zona se zatvara 30. maja, vraća se mera 14-dnevne samoizolacije

Kosovska vlada odlučila je da 30. maja zatvori karantin zonu u Prištini koja je još sredinom maja otvorena u Studentskom centru, a gde su smeštani, prvo na 14, a od nedavno na sedam dana, svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Nakon što odluka stupi na snagu, svi oni će biti podvrgnuti meri 14-dnevne samoizolacije.

Na današnjoj 35 online sednici kosovske vlade u ostavci usvojen je zahtev Ministarstva zdravlja o ukidanju rešenja o određivanju karantin zone u Prištinskom studentskom centru od 30. maja. Ujedno je odlučeno da se ukine odluka kojom je i centar za strance u naselju Vrani Do u Prištini proglašen za karantin zonu, saopštila je kosovska vlada.

Iz vlade poručuju da je Ministarstvo zdravlja u obavezi da omogući da se osobe koje su smeštene u karantinu u Studentskom centru i naselju Vrani Do, testiraju na Covid-19, nakon čega će biti u obavezi da se samoizoluju na 14 dana, a u kom periodu će biti pod nadzorom medicinskih timova.

Sva lica koja budu ušla na teritoriju Kosova nakon što odluka bude stupila na snagu, biće takođe dužna da se samoizoluju na 14 dana, i biće pod nadzorom.

Odluka o ukidanju karantina doneta je zbog toga što se situacija u vezi sa pandemijom Covid-19 na Kosovu poboljšala i njome se stavljaju van snage sve druge odluke kojima se regulišu procedure za karantin, dodaje se u saopštenju kosovske vlade.

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, pre dva dana je tokom predstavljanja nove, blaže mere ograničenja kretanja, koja stupa na snagu sutra, ujedno najavio da će se do kraja meseca, tj. ove nedelje, zatvoriti karantin zona.

Međutim, on tada nije saopštio kakva će pravila važiti za one koji se vrate na teritoriju Kosova nakon zatvaranja karantina.

Podsetimo, odlukom kosovske vlade sredinom marta zatvoreni su svi kopneni prelazi, osim za one koji poseduju kosovsku dokumentaciju, a koji su pri povratku smeštani u Studentski centar u Prištini na 14 dana. Potom je doneta oduka o obaveznom karantinu od sedam dana. Od tada je do danas, prema navodima prištinskih medija, kroz karantin prošlo više od 1.500 ljudi.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još