Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu?

Prema informacijama nemačke novinske agencije DPA, Ričard Grenel (53) će narednih sedmica otići sa funkcije ambasadora SAD u Berlinu – mnogo pre predsedničkih izbora koji se u toj zemlji održavaju 3. novembra.

Očekuje se da će njegov posao u Berlinu, privremeno obavljati Robin Kuinvil, koja je od jula 2018. Grenelova zamenica.

Predsednik SAD Donald Tramp je Grenela u februaru iznenada vratio u Vašington, time što ga je imenovao da privremeno preuzme funkciju koordinatora svih tajnih službi.

Pozadina ovog Trampovog poteza je to što je dotadašnji kooridinator Džozef Megvajer, izgubio poverenje predsednika i podneo ostavku.

Privremeno rešenje je moralo brzo da se pronađe. Ali sada je nađen stalni koordinator za 17 tajnih službi SAD: u četvrtak je senat potvrdio imenovanje kongresmena Džona Retklifa.

U utorak, kada Retklif položi zakletvu, zvanično će se završiti Grenelov tromesečni mandat na toj funkciji.

Nema zvaničnih potvrda

Nije iznenađenje da Grenel sada želi da napusti mesto ambasadora u Berlinu.

On je u februaru doduše saopštio da želi da ostane ambasador, međutim dve nedelje kasnije, internet portal “The Daily Wire” je izvestio da je Grenel obavestio Belu kuću o nameri da podnese ostavku.

Tada međutim ni Bela kuća, niti ambasada u Berlinu, nisu zvanično potvrdile ovu vest.

Američka ambasada ni sada ne kaže ništa o budućim planovima Grenela.

U petak, posle potvrde Retklifa kao novog koordinatora u Vašingtonu, ambasada u Berlinu je saopštila da je Grenel i na funkciji vršioca dužnosti koordinatora tajnih službi SAD, zastupao smeričku politiku imajući u vidu Nemačku.

Grenel važi za čoveka koji je krajnje lojalan Trampu.

Izvor: Radio Kontakt plus / Deutche welle

Comments

Pročitaj još