Čović za “Novosti” o provokaciji iz Prištine i Tirane: Mi u košarci KiM smatramo sastavnim delom Srbije

Imajući u vidu da je premijer Albanije Edi Rama umetnik i sportski nastrojen, pošto stalno nosi “adidas “patike, možda mu je palo na pamet da ABA postane “Albanska basketbol asocijacija”, rekao je Nebojša Čović.

Priština i Tirana nijedan potez ne vuku, a da to nije smišljena provokacija. O bilo kojoj oblasti se radilo, u ovom slučaju sportu. Pre dve–tri godine jedan klub iz Prištine pokušao je da uđe u ABA ligu. Nije mogao jer prohodnost u prvu i drugu ABA ligu, kada je u pitanju KiM, ostvaruje se isključivo preko Srbije, odnosno KLS. Bez obzira na sve, mi u košarci KiM smatramo sastavnim delom Srbije pod specijalnim nadzorom međunarodne zajednice, koji sve više liči na klasičnu okupaciju – reakcija je predsednika Crvene zvezde Nobojše Čovića, za “Novosti”, na najavu da bi KS tzv. države Kosovo i Albanije mogli na jesen da organizuju zajedničku košarkašku ligu.

Čović odbacuje bilo kakvu mogućnost da, čak i ako ta liga zaživi, neki klub odatle dobije prohodnost u ABA:

– Ovo što su sad smislili ne može ni u kom slučaju da bude pandan ABA ligi, niti će odatle moći da idu u ABA ligu. Ona se odnosi isključivo na region koji predstavlja prostor bivše SFRJ. Možda misle da mogu da prave nekakve pandane, imajući u vidu da Albanci imaju teritorijalne pretenzije prema Srbiji, što smo već videli. Svaki dan gledamo kolike su im pretenzije prema Makedoniji, malo prigušenije i prema Crnoj Gori. Ne kriju da imaju i prema Grčkoj, čini mi se da se taj deo zove Epir. Možda tako misle da prave neku Tirana-Priština ligu. Imajući u vidu da je premijer Albanije Edi Rama umetnik i sportski nastrojen, pošto stalno nosi “adidas “patike, možda mu je palo na pamet da ABA postane “Albanska basketbol asocijacija”.

Kako javlja dopisnik RTS sa KiM, prema zamisli u Prištini, liga bi trebalo da startuje na jesen.

– Pregovori oko stvaranja zajedničke košarkaške lige Kosova i Albanije su u završnoj fazi i sada već pokušavamo da uskladimo kalendar takmičenja i vidimo koliko bi to koštalo i bilo isplativo za klubove – poručio je Arben Fetahu, predsednik KS tzv. države Kosovo, dodajući da je plan da kasnije uključe i klubove iz Severne Makedonije. 

Izvor Večernje Novosti

Comments