• Početna>
  • Vesti>

U Srbiji 201 novi slučaj koronavirusa, preminuo jedan pacijent

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 časa registrovan je 201 novi slučaj koronavirusa tako da je ukupan broj zaraženih 2.867 osoba. Borbu je u protekla 24 sata izgubio jedan pacijent – ukupno 66. Policijski čas ovog vikenda biće od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 ujutru.

Na Infektivnoj klinici u Beogradu nalazi se 39 pacijenta sa potvrđenim koronavirusom, a devet je na veštačkoj ventilaciji, od čega je osam osoba na invazivnoj ventilaciji i jedna na neinvazivnoj, rekao je direktor klinike Goran Stevanović.

“Stanje pacijenta na veštačkoj ventilaciji je izuzetno ozbiljno, za neke možemo da kažemo da su kritično”, rekao je Stevanović. 

Brojevi u vezi sa stanjem koronavirusa su stabilni, čak i u blagom padu, ali to ne sme da nas zavara, jer upravo sada moramo da budemo maksimalno odgovorni i poštujemo mere, poručila je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

“Ako nastavimo da poštujemo mere, izvesno je da se uskoro bliž kraj ove epidemije”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Razmišljamo kao struka da li su potrebne još oštrije mere, ako se složimo to treba uraditi što pre, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Kon: Ne očekujem da će tokom leta biti oboljevanja

Na pitanje da li preporučljivo otići na letovanje ove godine, doktor Kon je rekao je je njegovo lično mišljenje da se bude svoj na svome.

“Uvek se pitam šta bih posavetovao nekom meni bliskom. Ne očekujem da će preko leta biti oboljevanja ili neke posebne situacije. Bolje je biti svoj na svome u ovakvoj situaciji. To je moj lično mišljenje koje nije zasnovano ni na kakvoj epidemiologiji, ni na čemu”, rekao je doktor Kon.

Kon kaže da se beleži peti dan da je kriva obolevljana od korona virusa zaravnjena, ali da moramo biti vrlo striktni u merama.

“Mi smo dobro. U celoj ovoj stuaciji mi jesmo dobro. Nadalje moramo da budemo vrlo striktni u svim merama koje smo isplanirali”, rekao je doktor Kon.

Smatra da bi bilo bolje da ima i još mnogo manje zaraženih, ali je naveo da smo sada već peti dan u situaciji da je krivulja zaravnjena.

“Ali, plašimo se da ne uđe u osetljive sredine i da naglo dođe do širenja epidemije. Pre svega u domovima za stare, jer je to najosteljivije mesto koje treba da čuvamo kao oči u glavi. Tu ne sme da nam uđe virus i to moramo kako znamo i umemo da sprečimo”, upozorio je Kon.

“Moramo da čekamo, iz dana u dan. Mere su ozbiljne, svi smo toga svesni. Videćemo brojke tokom vikedna i posle toga će morati da se odlučuje”, rekao je Kon.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da je protokol isti za sve, kako će da bude procedura zavisi da li je osoba bila u kontaktu u periodu zaraznosti.

Izvor: RTS

Foto: Ilustracija sa interneta

Comments

Pročitaj još