• Početna>
  • Vesti>

Mogućnost dalje restrikcije kretanja, Vitia: Nijedna odluka neće biti doneta bez 100% koordinacije sa Rakićem

„Kosovsko ministarstvo zdravlja je u stalnoj je komunikaciji sa gradonačelnikom Severne Mitrovice Goranom Rakićem, u okviru koje razgovara i o eventualnim novim merama, isključivo u cilju zaštite života građana, pre svega Severne Mitrovice, kao i stanovništva na Kosovu, a koje bi mogle uskoro da uključe i dalju restrikciju kretanja od podne do šest ujutru, ali će to zavisiti isključivo odluke samog gospodina Rakića i onoga što on bude procenio da je u najboljem interesu za grad kojim rukovodi“, potvrdio je za KoSSev kosovski ministar zdravlja Arben Vitia.

Odluka o tome da bi zbog povišenog broja inficiranih osoba koronavirusom na Severu Kosova i daljeg širenja koronavirusa moglo da dođe do uvođenja daljih restrikcija kretanja – od podneva do šest ujutru, za sada se razmatra samo kao mogućnost, a ukoliko bi se primenila, iz nje bi bile izuzete određene kategorije zaposlenih, ili važnijih službi.

Kosovsko ministarstvo zdravlja odluke o restrikciji kretanja donosi na osnovu proglašene vanredne situacije u javnom zdravstvu, ali Vitia naglašava, isključivo na osnovu koordinacije i zajedničkog odlučivanja sa gradonačelnicima opština koji poznaju svoje gradove bolje, te je isti slučaj i kada je u pitanju Severna Mitrovica, odnosno gradonačelnik Rakić.

„Pod jedan, sa gradonačelnikom Rakićem sam u stalnoj koordinaciji. Nijedna odluka neće, naglašavam, neće biti doneta bez koordinacije sa njim od 100%. Ako on smatra da su naredne odluke potrebne za dobrobit građana, ja ću imati razumevanje za to, a ja ću mu svakog dana prenositi informacije kako bi nove mere bile u skladu sa epidemiološkim i profesionalnim merama. Zato je naravno neophodna ova koordinacija koja će i ubuduće biti sa svim gradonačelnicima. Ako on smatra da je potrebna takva odluka, tako će biti, jer on svoj grad poznaje bolje od mene“, kazao je Vitia i dodao:

„Pod dva, molim javnost da razume da svaku odluku koju sada donosimo ja i gospodin Rakić je u isključivom, naglašavam, isključivom interesu zaštite zdravlja i života građana i Severne Mitrovice i celog stanovništva. Molim javnost da razume da ovde nema mesta nikakvoj politizaciji i da na ovom zajedno radimo“.

Pokušali smo da odgovor o eventualnoj meri dalje restrikcije kretanja za Severnu Mitrovicu prema ovom rasporedu (od 12/podne do 6 ujutru) dobijemo i od gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića, ali nam se nije javio na telefon. U međuvremenu, poslali smo pitanja i pisanim putem, takođe i u vezi sa njegovom ocenom trenutne situacije u gradu, te kakva je njegova poruka građanima.

Kosovska Mitrovica (severni deo grada) i Zvečan, su u karantinu od petka u 18 časova, prema odluci kriznih štabova dve opštine, a kako je potvrđeno u Prištini, uključujući i ministra zdravlja Arbena Vitiu, odluka je doneta u „punoj koordinaciji“ Prištine sa lokalnim rukovodstvima na Severu, i ta koordinacija se nastavlja.

Od prekjuče je obustavljeno kretanje između opština Severna Mitrovica i Zvečan, a u skladu sa odlukom o karantinu – kriznih štabova Mitrovice i Zvečana.

Na Severu Kosova je, prema jučerašnjim podacima, 35 inficiranih koronavirusom, od čega samo u severnom delu Mitrovice 20.

Inače na Severu se do sada primenjuju i nove restrikcije kretanja, koje uključuju i potpuno obustavu kretanja od subote u 13 časova do ponedeljka rano ujutru, a što je mera propisana za Srbiju. Takođe, tzv policijski časovi propisani u Srbiji i Prištini se vremenski poklapaju tokom radnih dana – od 17 do 05, odnosno 17 do 6 ujutru.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još