Borelj: Lajčak će umeti da pokrene dijalog Beograda i Prištine

Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak “umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine”.

Novoimenovani specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak od petka počinje sa radom na svojoj poziciji, a Borel je ocenio da je ukidanje tarifa od strane Prištine dobra vest koja će biti od pomoći.

“Miroslav Lajčak će već danas početi sa poslom Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine. Ne mogu da kažem kakvi su njegovi planovi, ali trenutne teškoće u putovanju će svakako usporiti neposredne napore”, izjavio je Žozep Borelj posle sastanka/ video-konferencije evropskih ministara spoljnih poslova.

Borelj je rekao da će Lajčak pomoći kako bi EU posvetila dužnu pažnju problemu Kosova i naglasio da je dijalog Beograda i Prištine jedan od njegovih prioriteta od samog početka mandata.

“Možda ne možemo da rešimo konflikt između Izraela i Palestine, ali moramo biti u stanju da rešimo ovaj konflikt u našem neposrednom susedstvu, problem koji pogađa jednu državu i Kosovo, koje nije priznato od strane svih članica EU, ali sa kojim imamo sporazume o saradnji”, dodao je Borelj.

Sporazum dve strane bi otvorio put ka Evropi, rekao je šef evrospke diplomatije i zaključio da je imenovanje Miroslava Lajčaka za Specijalnog predstavnika EU za dijalog “ulaganje koje će doneti profit”.

Izvor: RTS

Comments