• Početna>
  • Vesti>

Sadržajan program “Kultura u doba korone” i ove nedelje iz Gračanice

Dom kulture Gračanica je i za ovu – treću nedelju, koliko već i u našoj zajednici traje vanredno stanje usled pandemije virusa korona, pripremio programe u okviru „Kulture u doba Korone“.

U protekle dve nedelje programi Doma kulture imali su preko 10 000 posetilaca.

„Kultura je sloboda. Pišite, šaljite predloge, učestvujete u programima“, poručili su iz ove ustanove za kulturu.

U nastavku objavljujemo raspored kulturnih dešavanja za ovu nedelju koja se gledaju preko njihove facebuk stranice

Ponedeljak 30. mart, Renesans u Prizrenu

Čudesni spoj zvuka i ambijenta u srednjevekovnom Prizrenu je pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“. Pred posetiocima je snimak kultnog ansambla „Renesans“ koji 50 godina izvodi našu ranu muziku.

Ostalo je zabeleženo u Dubrovačkim arhivama da je na njihovim trgovima, sredinom 14. veka, svirao Dragan Prizrenac. Idući tim tragom, Festival „Medimus“ obnovio je u samom srcu Prizrena, u Atrijumu crkve Sv. Spasa, zvuk naše i evropske rane muzike.

Preko naše stranice obratiće vam se Darko Karajić, umetnički direktor festivala.

Utorak 31. mart, Omaž slikaru Zoranu Furunoviću

Otišao je veliki moderni slikar Kosova i Metohije Zoran Furunović, iza njega su ostale generacije slikara koji ovom prostoru donose novi izraz. Uživo na fejsbuk stranici Doma kulture, emitujemo razgovor o njemu, koji vode njegova učenica slikarka Maja Todić i istoričar Nebojša Jevtić, a preko linka se uključuju prijatelji i saradnici.

Sreda 1. april, Predstava „Nasmejani snovi“

Dečja predstava „Nasmejani snovi“ koja govori o tinejdžeru Trapavku koji je nesrećno zaljubljen u jednu devojku koja voli drugog. Tako sav nesrećan pokušava da osvoji srce svoje drage. Predstava govori o ljubavi i snovima koji se mogu ostvariti samo ukoliko u njih verujemo. Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti reditelj predstave Boško Boškov.

Četvrtak 2. april, filmovi

Preporuka filmova „Maska“ Pitera Bogdanovića i „Labud“ Čarlsa Vidora iz knjige Milutina Petrovića ,,52 idealna filmska vikenda“.

Petak 3. april, Tribina: „Pandemija u istoriji“

Uživo na Fejsbuk stranici Doma kulture prenosićemo tribinu na kojoj će istoričari Jovan Aleksić i Aleksandar Gudžić govoriti o epidemijama koje su kroz istoriju ne samo sejale smrt, već i u velikoj meri uticale na tokove istorije i identitet ljudi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Kossev

Comments

Pročitaj još