• Početna>
  • Vesti>

Na Kosovu testirano do sada 991, pozitivno na koronavirus 88, jedna osoba preminula

 Kosovsko ministarstvo zdravlja je izdalo saopštenje za javnost i tim putem obavestilo građane da je do sinoć u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju NIJZK-a pomoću metode RT-PC testirano (108) uzoraka uzetih iz slučajeva terenskog kontakta, kao i slučajeva hospitalizovanih na Klinici za infektivne bolesti. Od ovih uzoraka uzetih za testiranje na virus SARS-CoV, dva (2) slučaja su rezultirali pozitivni.
Pozitivni slučajevi su kontaktni slučajevi, jedan sa prebivalištem u Đakovici i drugi slučaj sa prebivalištem u Prištini.

Od dana 08.02.2020. do 26.03.2020. godine u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju NIJZK-a metodom RT-PCR testirano je ukupno 991 sumnjivih uzoraka na virus SARS-CoV-2, od kojih se ukupno osamdeset osam (88) slučajeva pokazali pozitivni, sa jednim (1) smrtnim slučajem osobe od 82. godine. 

NIJZK-a neprekidno tokom 24 časa kontaktira i nadzire sve slučaje kontakta, kao i kontaktirane osobe, koje su u slučaju simptoma obavezne da se samoizoluju i potraže medicinsku pomoć. Do danas je kontaktirano i nadzirano 1749 slučajeva.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments

Pročitaj još