• Početna>
  • Vesti>

Lazić: Nakon prvog slučaja koronavirusa, epidemiološka situacija pod kontrolom

Bez obzira na činjenicu da imamo prvi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom, epidemiološka situacija u srpskim sredinama na centralnom Kosovu je stabilna i za sada pod kontrolom, kaže direktor KBC Gračanica Bratislav Lazić.

“Pacijentkinja je prebačena u KC Niš, a pre toga je po prijemu u naš zdravstveni centar 24. marta tretirana kao da je neko ko je oboleo od virusa Kovid 19, što znači da je svako postupanje sa ovim pacijentom bilo u skladu sa principima koji su propisani”, kazao je Lazić na konferenciji za štampu Kriznog štaba u Gračanici.

Lazić je rekao da su svi oni koji su bili u kontaktu sa ovom osobom “stavljeni pod merama zaštite”.

“Bez obzira što su preduzete sve mere, svi oni koji su bili u kontaktu sa ovim pacijentom, uključujući i članove njene porodice, preventivno su istog dana, ne čekajući rezultate testiranja, stavljeni na mere kućne samoizolacije”, istakao je Lazić.

Lazić je napomenuo da predstoji utvrđivanje svih kontakata koje je pacijentkinja imala.

“Neke smo i utvrdili i oni su stavljeni u samoizolaciju, a u dogovoru sa epidemiolozima u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dogovoreno je da svi oni koji su bili u kontaktu sa obolelom budu narednih dana i testirani”.

Lazić je rekao i da je pacijentkinja iz Dobrotina za sada nije u lošem stanju, niti je na aspiratoru

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da je lokalna samouprava odmah po konstataciji da postoji mogućnost oboljenja kod ove pacijentkinje, preduzela sve mere, u smislu stavljanja u izolaciju članova porodice, i svih onih koji su bili u kontaktu sa njom a o tome je obaveštena i policija.

“Mi svakodnevno imamo aktivnosti uperene na preventivnom delovanju. Imamo dobru saradnju sa policijom i mogu reći da naši građani poštuju preventivne mere i ostaju u svojim kućama. Naredne dve nedelje su veoma bitne i moramo biti još disciplinovaniji”, kazao je Popović.

On je istakao da volonteri odlično rade svoj posao i svakodnevno obilaze tzv. stara domaćinstva, obišli su oko 180 porodica, a ovih dana za najugroženije obezbeđeno je brašno i još neke namirnice.

Infektolog dr Boban Stolić istakao je da nema razloga za paniku i da su lekari KBC preduzeli sve mere zaštite u postupanju sa obolelom pacijentkinjom, ali i da su u svakodnevnom kontaktu sa njenim članovima porodice i zdravstvenim radnicima koji su bili u neposrednom kontaktu sa obolelom osobom i da su svi oni za sada dobro.

Izvor RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još