• Početna>
  • Vesti>

Ustavni sud razmatra Tačijev zahtev, traži brze odgovore stranaka

Ustavni sud saopštio je da je primio zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija za poništavanje odluke vlade kojom se ograničava kretanje građana zbog situacije izazvane koronavirusom, kao i zahtev da se ta odluka suspenduje dok se ne donese odluka, prenosi Gazeta Ekspres.

“Ustavni sud Kosova primio je u utorak 24. marta 2020. u 12:03 zahtev koji je podneo predsednik Kosova Hašim Tači za reviziju i ocenu pitanja usklađenosti odluke Vlade Kosova br. 01/15, od 23.03.2020. sa Ustavom Kosova, u vezi sa ograničenjem osnovnih prava i sloboda zaštićenih ustavom”, navedeno je u saopštenju Ustavnog suda.

Predsednik Kosova je u zahtevu tražio od Suda da izrekne privremene mere po postavljenom pitanju do konačne odluke, čime bi se suspendovala primenjivost gore pomenute odluke Vlade Kosova.

Ustavni sud je strankama dao mogućnost da tokom današnjeg dana podnesu svoje komentare o obustavi odluke, dok je za odlučivanje po zahtevu za potpunim poništenjem odluke dat rok od tri dana.

“U cilju hitnog i sveobuhvatnog ispitivanja zahteva, Sud je zatražio od svih zainteresovanih strana u ovom slučaju da podnesu komentare na zahtev za privremene mere na zvanični imejl Ustavnog suda danas 24. marta 2020. godine, do 22 sata; da podnesu komentare po glavnom zahtevu u roku od tri dana od prema obaveštenja o registraciji zahteva. Obaveštenje o registraciji zahteva koji je podneo predsednik Kosova i dostavljanje komentara već je poslato Kancelariji premijera Kosova, predsedniku Skupštine Kosova, sa specifičnim zahtevom da kopija zahteva bude poslata svim članovima skupštine i ombudsmanu”, stoji dalje u saopštenju.

Kako se navodi, s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se nalazi Kosovo, Ustavni sud posvećen je rešavanju tog slučaja hitno i sa visokim prioritetom u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i funkcijom.  

Prenosimo dopis koji je Ustavni sud uputio predsednici parlamenta Vjosi Osmani.

Izvor: Kosovo Online, Gazeta Ekspres

Foto: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još