U selu Novake obijeno 10 povratničkih kuća

U selu Novake kod Prizrena obijeno je 10 povratničkih kuća od 67 koliko ih ukupno ima u ovom selu. Da su kuće obijene meštani Novaka su primetili tokom jučerašnjeg dana. Nažalost, jutros oko 02:00, grupa od nekoliko provalnika je ponovila isto krivično delo i to je veoma uznemirilo meštane ovog sela. Za sada se ne zna kolika je materijana šteta načinjena u obijenim kućama. Predstavnik sela Novake, Spasa Andrijević, kaže da se pored materijalne štete, ovakvim činom ugrožava njihovov dalji opstanak u selu Novake, a svima onima koji nameravaju da se vrate svojim kućama se šalje jasna poruka da ovde nisu dobrodošli.

”Od 2012. godine krađe su naša svakodnevnica, a nadležni organi do danas nisu rasvetlili niti jedan jedini slučaj. Ministarstvo za zajednice i povratak nam je omogućilo povratak na svoja ognjišta i kakve takve uslove za život ovde. Međutim, kriminal kojem smo konstantno izloženi, nerasvetljavanje krađa i drugih krivičnih dela prosto ubijaju našu volju za daljim opstankom na ovim prostorima”, ističu malobrojni povratnici u selu Novake.

Meštani ovog sela kažu da policijske patrole nisu redovne, a i kada ih ima, one se svode na čisto formalan obilazak sela, a ne na stvarnu nameru da se povratnicima obezbedi sigurnije okruženje.

”U teškim vremenima kroz koje prolazimo usled pandemije korona virusa, jedan drugi virus zvani kriminal nad povratnicima i dalje nesmetano egzistira i širi se Kosovom. Krajnje je vreme da ga u potpunosti iskorenimo i tako jasno pokažemo da svi imamo jednake šanse i uslove za život i rad na Kosovu”, izjavio je povodom najnovijeg incidenta ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

U selu Novake kod Prizrena trenutno živi 15 Srba i nakon jučerašnje prijave policiji da je 10 kuća u selu obijeno policija je izvršila uviđaj i pojačala svoje prisustvo u ovom selu. Ipak, po rečima malobrojnih i razočaranih meštana ovog sela, obijanje i pljačka kuća je ponovljena jutros jer nadležni organi nisu pronašli i adekvatno kaznili počinioce ovih ali i svih prethodnih krivičnih dela nad povratnicima i njihovom imovinom.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments