• Početna>
  • Vesti>

Svetski dan voda – “Ne možemo da priuštimo čekanje”

Prvi mart se, od usvajanja Rezolucije UN 1992. godine, svake godine obeležava kao Svetski dan voda, kako bi se naglasila važnost očuvanja vodenih resursa i širenje svesti o izazovima sa kojima se danas suočavamo. Cilj obeležavanja ovog dana je da se istakne značaj resursa čiste vode na planeti i značaj vode za zdravlje, privredni razvoj i civilizaciju uopšte, kao i da se spreči humanitarna katastrofa i ratovanje zbog vode.

Voda je temelj života i osnovni sastojak svakog živog bića. Voda zauzima ogroman deo površine planete Zemlje, međutim samo je mali deo te ogromne količine dostupan ljudima, u smislu da se može koristiti za piće i druge potrebe. Ispunjavanje osnovnih ljudskih potreba, društveno- ekonomski razvoj i smanjenje siromaštva u velikoj meri zavisi od vode.

U današnje vreme svetske zalihe pijaće vode su u konstantnom opadanju, a potraživanjeovog prirodnog resursa je u stalnom porastu usled demografskih promena koje su takođe u stalnom porastu na globalnom nivou. Prema upozorenjima od strane međunarodnihorganizacija, kriza koju će nestašica vode izazvati u bliskoj budućnosti će bitiizražena u svim državama sveta.

Zagađivanje vode je postalo svakodnevnica u okviru ljudskog društva. Industrijskaproizvodnja, konstantni porast stanovništva, ekstremni vremenski uslovi (suše, poplave), doveli su do toga da se danas voda smatra najvrednijim prirodnim resursom. Zagađivanje iste je postalo akutni problem u okviru svih država međunarodne zajednice, pa se tako može reći da je i naša zemlja pogođena ovim problemom. Oko 70%industrijskog otpada se odlaže u vodu, blizu 3 miliona tone smeća, uglavnom plastike, završi u okeanima svake godine, kontaminirana voda je glavni uzrok raznih bolesti,poput kolere i tifusa, svake godine 15 miliona dece mlađe od pet godina umire odbolesti izazvanih konzumiranjem zagađene vode. Ove zabrinjavajuće činjenice ističu problem vode kao oskudnog resursa.

Ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana voda odvija se pod sloganom „Ne možemo da priuštimo čekanje“, a odnosi se na neraskidivu povezanost vode sa klimatskim promenama. Cilj kampanje je da pokaže kako način upravljanja vodom može pomoći u smanjenju poplava, suša, zagađenja i pomoći u borbi protiv samih klimatskih promena. Jasno je da prilagođavanjem upravljanja vodnim resursima klimatskim promenama možemo zaštititi zdravlje svih nas i spasiti mnogi životi.

Klimatske promene predstavljaju jedan globalni problem, pošto je atmosfera takva da nepoznaje granice država, pa se može reći da niti jedna država zasebno nema mogućnosti dase sama odupre klimatskim promenama. Ipak, kolektivnim akcijama više država može sedosta učiniti, mada to iziskuje društvene, ekonomske i ekološke odluke koje su veomasložene i teške.

Akcioni planovi za borbu protiv klimatskih promena moraju biti integrisani kroz različite sektore i koordinirani preko granica. I moraju imati jedno zajedničko: bezbedno i održivo upravljanje vodama.

Voda je naš najdragoceniji resurs – moramo je koristiti odgovornije. Čovek je u konstantnoj borbi sa vodom, da li protiv ili za nju, pa se može reći da su merepreventivnog delovanja kako na nacionalnom tako i na globalnom nivou neophodne.

Uticaj klimatskih promena na vodne resurse je neminovan, pa se tako i u našoj zemlji on može posmatrati kroz ekstremne vremenske prilike, poput suša ili poplava, oluja, zemljotresa i sličnih prirodnih nepogoda. Sve one imaju kao nuspojavu ozbiljneposledice po vodne resurse, koji su ionako slabo zaštićeni usled slabe svesti kako onihkoji donose odluke tako i samog stanovništva o potrebama za zaštitom vode kaonajvažnijeg prirodnog resursa za ljudsko društvo.

Cilj obeležavanja ovog dana je istaknuti da svako od nas ima svoju ulogu u očuvanju vode kao resursa bez kog ne možemo da preživimo i da postoji jedan korak koji možemo odmah da preduzmemo, a to je da ŠTEDIMO VODU! Neke od metoda koje možemo svakodnevno primeniti za uštedu vode u različitim područjima naših domova, a koje mogu dosta značiti su: ​

Proverite da li vam neka slavina curi;

Zaustavite vodu dok perete zube, sapunjate ruke ili nanosite šampon na kosu prilikom kupanja;

Promenite način pranja sudova, nije potrebno da voda konstantno teče;

Ne uključujte mašine za sudove i za pranje veša ukoliko nisu dovoljno napunjene;

U letnjim danima u frižideru uvek držite jednu flašu vode, jer tako nećete morati da puštate vodu da otekne dok se ne rashladi;

Pri kuvanju koristite odgovarajuću veličinu posude, zatim kuvajte s minimalno potrebnom vodom;

Učite decu da pravilno koriste slavine i da ih zatvaraju posle svake upotrebe;

Ukoliko imate vrt, zalivajte ga rano ujutro kada su temperature niže i vetar slabiji, kako bi se smanjilo isparavanje vode;

Zalivajte travnjak samo ukoliko je to potrebno i koristite prskalice.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još