Srpska koordinacija: Nekažnjeni zločini nad Srbima, srpskom kulturnom baštinom i imovinom na Kosovu i Metohiji

Povodom 16-te godišnjice od Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji,
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), izdala je saopštenje za javnost u kome iznosi činjenice vezane za posledice martovskog pogroma.
” U vreme punog izvršnog mandata međunarodne vojne i civilne misije
Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (KFOR-a i UNMIK–a), u tri dana masovnog i organizovanog nasilja Albanaca nad Srbima, 17. 18. i 19. marta 2004. godine, ubijeno je 10-oro Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola pošta i domova zdravlja a proterano 4.012-oro Srba.

Ni nakon šesnaest godina, za navedene zločine niko od vinovnika i
organizatora ovog sistematskog zločina nije osuđen na kaznu zatvora a proteranim Srbima još uvek nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu.Srpska koordinacija i članovi porodica žrtava, gajeći uspomenu na žrtve Martovskog pogroma, još jednom ukazuje na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a, proisteklu iz nečinjenja i nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti OUN br. 1244, kao i na odgovornost Evropske unije (EULEKS-a) i vlasti u Prištini zbog nekažnjavanja zločina nad Srbima, uništavanja srpske kulturne
baštine i imovine Srba na Kosovu i Metohiji.

Srpska koordinacija poziva domaću javnost da i u ovim teškim vremenima, kada se ljudska civilizacija bori sa globalnim zlom oličenim u korona
virusu, ne zaboravi zlo koje je počinjeno nad Srbima na Kosovu i Metohiji, a vlasti Republike Srbije da aktuelizuje pitanje krivične i imovinske odgovornosti za posledice nastale masovnim i organizovanim nasiljem Albanaca nad Srbima i srpskom kulturnom baštinom na Kosovu i Metohiji u martovskom pogromu 2004. godine.

Izvro: Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments