• Početna>
  • Vesti>

Vlada Kosova proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvu, zabranjena putovanja u zaražena područja

Vlada Kosova je na telefonskoj 11. sednici, skoju je sinoć sazvao kosovski premijer Aljbin Kurti, a na zahtev ministra zdravlja Arbena Vitije, odlučila da proglasi vanredno stanje u javnom zdravlju.

Kako se navodi u saopštenju, koje prenosi Koha, ova odluka obavezuje institucije Vlade Kosova da postupaju u skladu sa nacionalnim planom reagovanja i aktiviranjem funkcije za podršku u hitnim slučajevima (javno zdravstvo i medicinske usluge FME8).

“Ministarstvo zdravlja odgovorno je za upravljanje objavljenom vanrednom situacijom u javnom zdravstvu”, saopšteno je.

Ova odluka stupila je na snagu odmah.

Na Kosovu je do sinoć registrovano devet lica zaraženih koronavirusom.

Vlada se odlučila za ovu meru na osnovu Zakona koji se bavi sprečavanjem zaraznih bolesti. Tačnije, član 41 detaljno objašnjava šta se dešava nakon što vlada donese ovu odluku.

U hitnim slučajevima, državi je dozvoljeno da koristi bilo koja raspoloživa sredstva za borbu protiv virusa prema odredbama i drugi stav člana 41 navodi da radi sprečavanja unošenja i širenja kolere, gnojnice, variole-vere, virusne hemoragične groznice, žute groznice, SARS-a, ptičijeg gripa i drugih zaraznih bolesti širom zemlje, Ministarstvo zdravlja utvrdiće podzakonskim propisima posebne vanredne mere za zaštitu od ovih bolesti.

A neke od mera koje pomenuti zakon propisuje su: a) zabrana putovanja u mesta u kojoj se širi epidemija bilo koje od ovih bolesti;

b) zabrana kretanja u zaraženim ili direktno ugroženim područjima;

c) ograničenje ili zabrana prometa određenih vrsta robe i proizvoda;

d) obavezno učešće zdravstvenih ustanova, drugih ustanova i građana u borbi protiv bolesti i korišćenje objekata, opreme i prevoznih sredstava u cilju borbe protiv zaraznih bolesti.

Takođe se precizira da će se zabraniti putovanja u mesta u kojima se epidemija proširila.

Inače tri grada su stavljena pod karantin i očekuje se da on bude uveden i u opštini Podujevo.

Prema drugim izvorima, očekuje se da će se kretanje u tim oblastima zaustaviti uz angažovanje i u borbi protiv ove bolesti.

Biće obezbeđena adekvatna nadoknada za sve one koji su angažovani prema stavu 3 istog člana, prenosi Gazeta Ekspres.

Vlada Kosova prihvatila je večeras na telefonskoj sednici zahtev ministra zdravlja Kosova Arbena Vitije i proglasila je da zbog korona virusa proglasi vanredno stanje javnog zdravlja. Vitia saopštio je da je danas otkriveno još četvoro obolelih od korona virusa čime je ukupan broj zaraženih povećan na devet.

Izvor: Kosovo Online

Foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još