• Početna>
  • Vesti>

Večeras u ponoć stupa na snagu odluka kosovske vlade o obustavljanju letova

Prema odluci koju je pre tri dana donela kosovska vlada, večeras posle ponoći obustavljaju se letovi sa prištinskog aerodroma Adem Jašari. Ova odluka se ne odnosi na vojne i medicinske letove. Odluka se ne odnosi ni na čarter letove koji su zakazani da prebace one koji su se zatekli na Kosovu u vreme donošenja mere, a potrebno je da se vrate svojim kućama i krajnjim destinacijama.

Portparolka aerodroma, Valentina Gara, kaže da će se izuzev sa Nemačkom, Italijom, Francuskom i Švajcarskom, večeras do ponoći realizovati svi letovi, dok nakon ovog vremena odlukom vlade, letovi iz drugih država mogu da se ostvare, ali bez putnika, prenosi Indeksonline.

„Prema odluci Vlade Kosova danas mogu da se realizuju osim Nemačke, Italije, Francuske i Švajcarske svi letovi do 00:00. Nakon ovog časa, stupa na snagu druga odluka, koja predviđa da letovi iz drugih zemalja mogu da se ostvare, ali bez putnika, dok sa Kosova prema drugim državama mogu da se prevoze putnici. Putnici treba da kontaktiraju njihove avio kompanije, da bi saznali da li će da pošalju prazne avione da bi ih prebacili sa Kosova“, rekla je Gara.

Zbog situacije sa korona virusom kosovska vlada je pre tri dana donela odluku da zatvori sve kopnene prelaze, što se ne odnosi na građane Kosova, kao i da zatvori kafiće, restorane i tržne centre. Po ovoj odluci trenutno na Kosovu rade prodavnice i apoteke. Prethodno je pre pet dana doneta odluka i o zatvaranju škola do 27. marta.

Usled pojave novih slučajeva virusa kosovska vlada je sinoć je proglasila vanredno stanje u javnom zdravlju.

Juče je zamenik kosovskog premijera, Avdulah Hoti, najavio i novi niz mera za koje se očekuje da će biti primenjene u narednim danima, a kako bi se olakšala situacija nastala usled korona virusa. Među predloženim merama su – „popis državnih rezervi“ i priprema tromesečnog plana o njihovom korišćenju, a koji obuhvata i ograničenja kupovine proizvoda od strane potrošača, ali i produženje roka za podmirivanje poreskih i komunalnih obaveza preduzeća i građana.

Danas je i američka ambasada u Prištini informisala građane da je od 14. marta otkazala aplikacije za imigrantske i neimigrantske vize. Ambasada je saopštila da će se usluge nastaviti što je pre moguće, ali u ovom trenutku ne mogu da daju precizan datum, javlja RTK2.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još