• Početna>
  • Vesti>

Pantović: Albanci i tuže i sude, u slučajevima suđenja Srbima uključiti međunarodne sudije i tužioce

Srbi na Kosovu se bore u gotovo nemogućim uslovima, jedini spas je uključiti srpske i međunarodne sudije i tužioce, kaže advokat Ljubomir Pantović, pišu Večernje Novosti.

U specijalnom odeljenju Osnovnog suda za ratne zločine u Prištini svi pravosudni radnici su Albanci, od tužilaca, preko članova sudskog veća, do sudija, dok je među više od hiljadu advokata na Kosovu svega pet odsto Srba i nealbanaca.

Ova statistika po principu “kadija te tuži kadija ti sudi”, kako piše taj beogradski dnevnik, jasno govori o pristrasnosti kosovskog pravosuđa koje će, kako se očekuje, u narednom periodu sve više optuživati Srbe, kako bi se napravila kontrateža radu međunarodnog Specijalizovanog suda za ratne zločine na Kosovu, koji će vrlo brzo početi sa podizanjem optužnica protiv pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Advokat Ljubomir Pantović kaže, za Večernje Novosti, da se optužnice podižu bez ikakvog kriterijuma i da bi, ukoliko kosovsko pravosuđe želi da funkcioniše pravedno, u svim sudovima osim u Severnoj Mitrovici, trebalo postaviti i srpske sudije i tužioce, a pogotovo u Specijalnom odeljenju koje se bavi ratnim zločinima, a pred kojim se sada sudi uglavnom Srbima.

„Zbog svega toga mogu da kažem da ćemo mi Euleks praviti od blata. Jer, iako su možda u početku bili neobjektivni, vremenom bi uvideli situaciju i svakako su bili realniji od albanskih pravosudnih radnika.

Zato smatram da je neophodno da se barem u slučajevima suđenja Srbima optuženim za ratne zločine uključe međunarodne sudije i tužioci, odnosno da se kao što je bio slučaj sa Unmikom koji je, uvidevši da će čisto albanska sudska veća i sudije, ne obazirući se na dokaze, optuženim Srbima davati maksimalne kazne, doneli uredbu o učešću stranaca u sudskim procesima protiv Srba“, objašnjava Pantović.

Prema njegovim rečima, sada kada se zna da će protiv predstavnika OVK biti podignute optužnice, svaki Srbin koji je bio i blizu bilo kakvog zločina može očekivati da bude optužen.

„Optužnice protiv Srba se pripremaju neozbiljno. Na primer, suđenje Zoranu Đokiću iz Peći za ratni zločin nastavljeno je prošle nedelje. Tužiteljka u tom predmetu saslušala je osamnaest svedoka, a na suđenje je pozvala samo devet, jer ostali ne optužuju Đokića ili govore u njegovu korist, tako da onda ja kao branilac preuzimam njene svedoke i predlažem ih da budu na pretresu kao svedoci odbrane“, rekao je Pantović.

Za pravdu se u gotovo nemogućim uslovima bore i Darko Tasić, Goran Stanišić, Zlatan Krstić, Zoran Vukotić …

„Svi osumnjičeni za navodni ratni zločin nalaze se u zatvoru visokog rizika kod Podujeva, gde se po 22 sata nalaze sami u ćelijama. U svim slučajevima Albanci i tuže i sude, pa i pred Vrhovnim i Ustavnim sudom Kosova, gde imamo pravo žalbe.

Osuđenici se ne mogu žaliti međunarodnim sudskim instancama, pre svega Međunarodnom sudu u Strazburu, jer Kosovo nije član Saveta Evrope“, kaže Pantović, i dodaje da “iako na suđenjima prisustvuju posmatrači OEBS-a, Euleksa i Fonda za humanitarno pravo, njihovih izveštaja gotovo da nema ili su pristrasni”.

Napad drvetom ratni zločin

Među optuženima za ratni zločin našla se i Svetlana Martinović iz Novog Brda, koja je “kriva” jer je “udarila drvetom u glavu komšiju Albanca”, pišu Večernje Novosti. 

Tad dnevnik navodi i da kosovsko pravosuđe optužuje Darka Tasića za zločin u Maloj Kruši, jer je navodno hteo da potopi kamion sa leševima albanskih civila u reku, iako je to nemoguće, jer ga svedoci u optužnici uopšte ne pominju.

Vukmir Cvetković, iz Kline, bio je šest meseci u zatvoru, na osnovu lažnih optužbi komšija Albanaca. Njega je tužilac Mauricio Salustro optužio bez ijednog dokaza.

Izvor: Kosovo online / Večernje novosti

Comments

Pročitaj još