Priština: Otkazuju se letovi iz Italije

Nakon što je Italija zbog širenja koronavirusa uvela karantin u severnom regionu Lombardiji, gde živi skoro 16 miliona ljudi, kosovske vlasti odlučile su da otkažu sve letove iz severne Italije.

Odluka o obustavi letova doneta je po preporuci kosovskog instituta za zdravstvo.

„Danas u 12:40 dobili smo hitnu preporuku Nacionalnog instituta za zdravstvo da otkažemo sve letove iz epidemioloških zona Severne Italije – a zbog karantina koji je uvela italijanska vlada u borbi protiv koronavirusa“, navodi se u objavi kosovskog ministra infrastrukture, Ljumira Abdidžikua na Fejsbuku.

Upravo zbog toga, zatraženo je privremeno otkazivanje svih letova iz ovog područja, navodi Abdidžiku.

Tvrdi da trenutno ne postoji alternativa, te da ovo ministarstvo blisko sarađuje sa ministarstvom zdravlja i spoljnih poslova radi koordinacije kontrole na aerodromu i eventualnom pružanju pomoći putnicima u visoko rizičnim oblastima.

Italija je najteže pogođena zemlja koronavirusom u Evropi. Iz dana u dan raste broj novozaraženih. Broj umrlih je prešao 230, a zvaničnici su prijavili 50 umrlih u poslednja 24 časa. Broj zaraženih skočio je za preko 1.200, na 5.883.

U našem regionu takođe su zabeleženi slučajevi koronavirusa. Dok je osim Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jedan slučaj zabeležen i u Subotici, potvrdio je srpski ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, na nedavnoj vanrednoj konferenciji za štampu. Na Kosovu za sada, nijedan slučaj koronavirusa nije prijavljen.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još