’’Ženidba’’ večeras 30. put na sceni

Predstava “Ženidba” koju je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada režirao Milan Karadžić, biće izvedena večeras po 30. put. “Verovatno još od devedesetih godina prošlog veka na repertoaru nismo imali predstavu sa tim brojem izvođenja”, rekao je za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.

“Ženidba”, po tekstu Nikolaja Gogolja, a u izvođenju glumaca NPP-a i SNP-a, premijerno je odigrana 08. oktobra 2018. godine u Gračanici. Toga dana je prištinski teatar obeležio 70 godina rada.

“Ono što reditelj najviše voli je da mu se predstava dobro igra”, kazao je Milan Karadžić 15 meseci nakon premijere, a pred večerašnje izvođenje u Novom Sadu.

“Meni je jako drago da je (predstava) puna i da je zaživela jednim fantastičnim tempom, jednim sjajem, jednom temperaturom – takvom da publika dolazi na tu predstavu, gleda je, uvek je sve puno, nema karata da se kupe. Glumci su sjajni i meni je puno srce što se to tako dešava. Kao reditelju, uvek mi je cilj da napravim predstavu koja će puno da se igra i dobro da se gleda“, zadovoljan je Karadžić.

“Ovo je naša predstava koja ima najduži život i najveći broj izvođenja, pokazala se kao jako uspešna. Gostovali smo na puno strana sa njom. Milan Vasić je dobio dve nagrade za glavnu mušku ulogu u toj predstavi. Ona svuda nailazi na izuzetno dobar prijem publike, koja zaista toplo reaguje, pitaju nas svuda `Kada ćemo ponovo doći?` Eto, tu predstavu smo i u Gračanici čak tri puta igrali. Ova će predstava, nadam se, živeti još ovoliko. Očekujem da ćemo biti u prilici da do sledeće godine proslavimo i 50. igranje“, rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Od 30 izvođenja “Ženidbe”, polovina se dogodila u Novom Sadu. Upravnik SNP-a Zoran Đerić je rekao da se radi o zajedničkom uspehu NPP-a i SNP-a.

“Svaki jubilej, bez obzira koliki je, jeste važan jer govori o kvalitetu i značaju predstave. Budući da smo mi ostvarili ovu saradnju u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Prištini sa sedištem u Gračanici, odnosno Srpsko narodno pozorište kao koproducent, potpisali smo i protokol o saradnji, to je naš zajednički uspeh. Verujem da će novosadska publika, kao i do sada, pozdraviti ovu predstavu i da će se ovaj mali jubilej obeležiti u svečanoj, ali i radnoj atmosferi“, naveo je za RTV Kim Đerić.

Da je koprodukcija dva pozorišta, sa severa i juga, bila vrlo uspešna misli i direktor drame SNP-a Milovan Filipović Era.

“Mislim da je to značajno za oba pozorišta, pre svega što je koprodukcija urađena u godini jubileja NPP-a, kada su oni obeležili 70 godina postojanja. Samim tim, urađena je koprodukcija sa pozorištem koje je najstariji srpski teatar iz severne pokrajine i mislim da je to veoma značajno, da dva pozorišta – iz severne i južne srpske pokrajine sarađuju zajedno na jednoj predstavi. Ne samo što je to uspela koprodukcija, nego, predstava „Ženidba“ je, pored uspeha na svakoj premijeri, pokazala jednu vitalnost. Publika je veoma, veoma zainteresovana i to je jedna od najgledanijih predstava u SNP-u i sa možda najboljom reakcijom publike”, smatra Filipović.

“Predstava nije od pre 5 godina, a 30 igranja uopšte nije malo”, rekao je za RTV Kim Milan Vasić. On u komadu tumači ulogu neženje i dvorskog savetnika Ivana Kuzmiča Potkoljesina.

“To je nešto jako lepo što se desilo pozorištu. Lepo je jer na Kosovu mi sada nemamo prilike da jednu predstavu igramo ne znam koliko puta. Ova predstva je stvarno pobedila, u smislu da u poslednjih 10 godina ništa nismo igrali tako često. Ja sam dobio i nagradu – „Ćurana“ –  za najboljeg glumca na festivalu ’Dani komedije’ u Jagodini. To je, nekako, moja nagrada, ali i pozorišta. Predstava je prošla jako lepo i nadam se da ćemo praviti što više predstava tog tipa, kako bi smo mogli što duže da trajemo i što više da igramo”, kazao je Vasić.

Milanova partnerka i nesuđena životna saputnica u predstavi Jelena Orlović (Agafja Tihonovna) kaže za RTV Kim da joj se za pet godina koliko je u NPP-u, prvi put dešava da predstava “ovako dugo traje”.

“Izvođenje, trideseto, je baš večeras u Novom Sadu. Radujem se i očekujem i 130. igranje, drago mi je da je to ova predstava. Mi smo i na samoj premijeri, a i na prvim reprizama zaključili da ovo jeste predstava koja će imati dug pozorišni život po reakcijama publike, po lakoći nas glumaca koji smo na sceni i koji se uvek radujemo što je igramo”, rekla je Orlovićeva.

Glumac SNP-a Milorad Kapor koji u predstavi igra lik Ivana Pavloviča Kajgane, stava je da je “rad sa kolegama iz Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici dragocen”.

“Deluju kao medikament, ti momci i devojke. Sa njima je radost raditi, stvarati i družiti se. Ovo je već treća predstava koju radim sa njima i meni lično predstavlja jednu malu proslavu i slavu pozorišta. Ja sam sada na setu, snimam seriju ’Žigosani u reketu’ i jedva čekam da sa njima krenem za Novi Sad iz Beograda. Prvo će biti šala i pošalica, zatim zajedničko igranje na sceni, a onda uživanje u aplauzu i nagradi od publike”, kazao je Kapor.

“Ženidba” je u drugoj polovini februara sa velikim uspehom izvedena pred oko 600 gledalaca u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju.

Osim Milana Vasića i Jelene Orlović, u “Ženidbi” igraju još i Milena Jakšić/Jasmina Stoiljković, Anika Grujić, Igor Damnjanović. Milorad Kapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Branko Babović i Tamara Tomanović.

Izvor: KIM

Comments

Pročitaj još