Vučić danas u Vašingtonu sa Pompeom, O’Brajanom…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas, drugog dana radne posete Vašingtonu, sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, kao i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O’ Brajanom, saznaje Tanjug.

 Predsednik bi danas trebalo da se sastane i sa zamenikom sekretara za odbranu u Beloj kući Dejvidom Norkvistom, kao i sa članom Spoljno-političkog komiteta Senata, senatorom Tedom Kruzom.
Najavljujući svoj odlazak u SAD, predsednik Vučić rekao je da će tamo razgovarati sa onima “koji odlučuju o nama”, kao i da će pitanje Kosova biti dominantna tema.
U Vašingtonu bi danas, prema Tanjugovim informacijama, moglo da dođe i do susreta predsednika Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, ali to još nije zvanično potvrđeno.
Do tog susreta bi moglo da dođe uz posredovanje izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela.
Vučić je novinarima juče rekao da još ne zna da li će do toga i doći, kao i da nema ništa protiv susreta, ali da čeka rezultate o taksama. “Da li ćemo da se sretnemo negde nisam imao problem, ali stvarnih pregovora o bilo kojem statusnom pitanju neće biti”, istakao je Vučić.
Predsednik se sinoć obratio na konferenciji AIPAC-a, pred oko 20.000 ljudi, što je prvi put da se jedan predsednik ili premijer Srbije obratio na skupu moćnog Američko-izraelskog komiteta za javne poslove.
Tokom prvog dana posete, Vučić se sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, kao i sa bivšim američkim ambasadorom u Beogradu Majklom Kirbijem, a razgovarao je i sa izvršnim direktorom americke Međunarodne korporacije za razvoj finansiranja Adamom Boehlerom.
Nakon tih susreta, Vučić je novinarima rekao da SAD pokazuje sve veću zainteresovanost za JIE, što je i šansa za našu zemlju, kao i da je sa Palmerom razgovarao i svim važnim pitanjima regiona.
Takođe, istakao je da Palmer i Ričard Grenel smatraju da je važno da se potpuno ukinu takse Prištine, kako bi moglo da se razgovara o važnim suštinskim pitanjima.
“Oni smatraju da je važno da se ukinu takse da bismo mogli da razgovaramo o važnim, suštinskim pitanjima. Meni nije nije problem da se sastanem sa Tačijem i Kurtijem na panelima, ali razgovora o suštinskim i statusnim pitanjima neće biti dok se ne ukinu takse. To sam rekao i Palmeru”, istakao je Vučić.
Ukazao je i da je Boehlera predsednik SAD Donald Tramp nedavno postavio kao lidera razvojne finansijske korporacije, koja je po prvi put stavila Zapadni Balkan kao interesatno mesto za investicije,što je, istakao je Vučić, velika prilika za Srbiju, jer oni žele da investiraju u privatni sektor, a to je značajna stvar koja može drastično da doprinese daljem razvoju naše zemlje.

Izvor: Tanjug

Comments