“Reciprocitet ne bi trebalo da pogorša odnose Prištine i Beograda”

Recipročne mere koje Kosovo želi da uvede Srbiji ne bi trebalo da pogoršanju odnose između Prištine i Beograda, već bi morale da imaju suprotan efekat, da otklone prepreke koje postoje između ove dve strane, izjavila je za RTK2 šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova. Apostolova očekuje skoro ukidanje takse, a to joj je na nedavnom sastanku potvrdio i lično premijer Aljbin Kurti. 

Specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova je gostujući u emisiji “Razgovor” na RTK2 koja je na programu u četvrtak 27. februara istakla da je od premijera Aljbina Kurtija dobila uveravanja da će takse biti ukinute, dodajući da ne zna detalje koje se odnose na uvođenje reciprociteta prema Srbiji.

“Reciprocitet kakav god bio ne bi trebalo da pogorša odnose između Kosova i Srbije. Trebalo bi da ima pozitivan efekat, da ukloni ekonomske prepreke Kosova i Srbije. Reciprocitet ne bi trebalo da bude metog međusobnog kažnjavanja“, rekla je Apostolova.

Tokom nedavne posete šefa evropske diplomatije Žozefa Borela Kosovu i Srbiji rečeno je da će se Unija aktivno baviti dijalogom Prištine i Beograda, te je najava o imenovanju specijalnog predstavnika za ove razgovore očekivan potez, navodi specijalna predstavnica EU na Kosovu.

„Logično je da ćemo imati jednu osobu koja će se baviti ovim kompleksnim procesom i koji će u potpunosti biti predan svom poslu. Mislim da će on pokrenuti ovaj proces, sistematizovati ga i ubrzati i nadamo se da će krajnji sporazum biti postignut, što je pozitivna stvar u ovom slučaju“, dodala je Apostolova.

Anagažovanje SAD u procesu dijaloga ne ugrožava poziciju EU koja ostaje glavni posrednik u pregovorima Prištine i Beograda, navodi Apostolova i ističe da i Evropa i Amerika imaju isti cilj.

„To je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. Ovo mora da se desi konačnim sporazumom koji treba da bude potpisan i odobren od parlamenata obeju strana. To je naš cilj, a kako ćemo ga postići, pa verovatno paralelnim putevima kojima pružamo podšku tome i to je veoma važno“, dodala je šefica Kancelarije EU na Kosovu.

Natalija Apostolova smatra da će se, ukoliko bude volje, dve strane sastati u Briselu i nastaviti dijalog i pre izbora u Srbiji. Šefica kancelarije EU na Kosovu zaključuje da je konačni sporazum jako važan, jer bi njime, kako kaže, bila rešena mnoga otvorena pitanja Kosova i Srbije, koja sada otežavaju život običnih građana.

Izvor RTK2

Comments