Novi grafiti na albanskom u Preocu

Na  pomoćnom objektu  osnovne škole u Preocu od jutros svanuli su grafiti na albanskom “Slava herojima” i “Kosovo je Albanija”.

Na pomoćnom objektu škole “Miladin Mitić” u Preocu, nedaleko od Gračanice, jutros su uočeni grafiti „Kosovo je Albanija“ i „Slava pobednicima“, ispisani na albanskom jeziku, saznaje Kosovo Onlajn.

Poruka na zgradi srpske osnovne škole „Miladin Mitić“ u Preocu u kojoj pored osnovaca nastavu pohađaju i učenici srednje Mašinske škole osvanula je samo dan nakon obeležavanja kosovske nezavisnosti.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je u telefonskoj izjavi za Kosovo Onlajn rekao da je na putu za Preoce gde planira da  obiđe školu i sastane se sa liderima sela i meštanima u cilju smirivanja situacije.


Razgovaraću sa meštanima, a političari treba da budu veoma pažljivi kakve poruke šalju. Juče su poslate veoma oštre poruke iz Prištine što sigurno utiče na raspoloženje kod albanskog naroda. Srbe i onako stavljaju na marginu interesovanja, kao da ne postoje. Mi smo dežurni krivci za sve, jednostavno albanski političari su ti koji treba da smiruju situaciju i da šalju poruke mira i pomirenja, a sam čin unošenja zastave OVK u Parlament na neki način je stavio na stranu multietničko Kosovo i sve ostale narode koji žive na KiM, a favorizuje samo jedan“, rekao je Popović.

On je takođe naveo da će insistirati da se počinioci ovog incidenta pronađu i kazne, a ne kao što je to bilo sa prethodnim slučajevima. “Ovo je za svaku osudu i zaslužuje sankcije”, naglasio je Popović.  

“Na našim školama ponovo ispisuju grafite, i to posle Ugljara, Suvog Dola, Lipljana, Babinog Mosta, ponavljaju iste stvari, a počinioci do danas se ne znaju“, rekao je Popović.

On je dodao da nekažnjavanje ovakvih dela ohrabruje druge da mogu da rade ovakve stvari, što sigurno ima za cilj zastrašivanje Srba.

Direktor OŠ “Miladin Mitić”Ljubiša Karadžić rekao je da je ovo prvi put da se ovako nešto dešava u Preocu.

” Jutros su me pozvali meštani Preoca ,bili su uznemireni što je i normalno kada ugledate ove poruke. Pretpostavljam da je ovo ispisano kasno uveče. Ovo je jedan vid provokacija ,postoje kamere i nadamo se da se ovo više neće ponoviti i da će se pronaći oni koji su ispisali grafite”, rekao je direktor OŠ “Miladin Mitić” Ljubiša Karadžić.

Grafiti su ispisani noćas, a primećeni jutros kada je škola počela sa radom. U ovom mestu živi pretežno živi srpsko stanovništvo i pripada opštini Gračanica.

„Ovo je klasičan primer govora mržnje. Iskren da budem, ovo je totalno očekivano zato što raniji ovakvi postupci u drugim sredinama u ovom delu nisu naišli na osudu, osim osude lokalne samouprave u Gračanici“, kažemeštanin Preoca Stefan Filipović i dodaje da ranije u ovom selu nije bilo ovakvih primera.

Osnovna škola u Preocu radi kao istureno odeljenje škole „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela. Ovo je nekada bilo čisto srpsko selo, ali je prodajom srpskih imanja u međuvremenu postalo multietničko, mada Srbi i dalje čine većinu. 

Izvor Kosovoonline, RTV Gračanica

Comments