Svetski dan radija: Radio je besmrtan medij

Svetski dan radija obeležava se svakog 13. februara, od 2011. godine, kao sećanje na 13. februar 1946. godine, kada je prvi put emitovan radijski program Radija UN.

Radio je brz, jeftin i lako pristupačan medij i te tri determinante obezbeđuju mu dugovečnost. I danas, u eri elektronskih medija, radio svojom jednostavnošću i toplinom, uspeva da se izbori za pažnju sve zahtevnijeg i sve nestrpljivijeg auditorijuma.

Umesto da se preda i prizna inferiornost pred neospornim kvalitetima savremenih vizuelnih medija, radijski izraz se veoma pametno oslonio na prednosti elektronske forme i time se još jače pozicionirao, emitujući radijski program i informacije putem interneta.

Radio je ljubav, kaže urednik mitrovačkog Radija Kontakt Plus Jelena Marković, koja se radijskim novinarstvom bavi šesnaest godina.

“Radio je najintimniji medij. To je nešto što ne možete da doživite kroz drugi medij. taj bliski kontakt koji osećate sa slušaocem, ma na kojoj udaljenosti da ste” kaže Marković i takođe ističe brzinu kao glavni adut radijskog izveštavanja.

“Onog trenutka kada nešto saznate, vidite, potvrdite, vi to momentalno šaljete u etar. A svakako mnogo je brže i jednostavnije nešto reći nego napisati, slikati, objaviti…” dodaje naša sagovornica i podvlači da je radio, kroz internet, proširio svoju funkciju ali da će za zaljubljenike, on zauvek ostati primarni izraz.

Aleksandra Milkošević je u radijskom novinarstvu 31 godinu. Novinar je i voditelj na Radio Kosovskoj Mitrovici. Kao novinar starog kova, kaže da je u jednom trenutku zaista bila zabrinuta da radio neće izdržati pritisak digitalijzacije i atraktivnosti vizuelnih medija.

“Međutim nije tako. Radio je dobio time. Sada imate mogućnost odloženog slušanja, a zahvaljujući inernetu, čujemo se i na drugom kraju sveta. Javljaju nam se naši ljudi koji žive u Americi, Australiji… pišu nam i to je divno” kaže Milošević.

Radio Kosovska Mitrovica postoji 37 godina. Pored tradicionalnog emitovanja programa na frekvenciji 104,6 MHz, program Radio Kosovske Mitrovice, dostupan je i na internetu, a postoji i aplikacija za mobilne telefone. Naše vesti možete pratiti na stranici radiomitrovicasever.com

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još