Dve verzije Pompeovog pisma Kurtiju

Prištinski mediji objavili su danas da je američki državni sekretar Majk Pompeo uputio pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. Pojavljuju se, međutim, dve verzije pisma, u jednom mu samo čestita na izboru, a u drugom traži ukidanje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Majk Pompeo je u pismu, kako “Gazeta ekspres” prenosi, naveo da je sada trenutak za postizanje sporazuma sa Beogradom.

“Čestitam građanima Kosova na uspešnim i demokratskim izborima. Pozdravljamo formiranje kosovske vlade i radujemo se postizanju zajedničkih ciljeva kao što su ekonomski rast, vladavina prava i normalizacija odnosa sa Srbijom”, navedeno je u pismu.

Ističe se i da je došlo vreme za normalizaciju odnosa sa Beogradom, koja će biti fokusirana na međusobno priznavanje, što je, navodi se, od krucijalne važnosti za punu međunarodnu integraciju Kosova.

“Sjedinjene Države biće uz vas tokom ovog procesa”, poručio je Pompeo.

Ističe se da Vašington očekuje od Kurtija da ukine taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i da to treba da bude prioritet.

“Ukidanje takse na proizvode iz Srbije i BiH omogućiće stranama da sednu za pregovarački sto. Nadamo se i očekujemo da će to biti vaš prioritet i da ćete iskoristiti ovaj momentum koji su stvorila pisma o namerama o uspostavljanju avionske i železničke linije između Prištine i Beograda”, navedeno je u pismu Pompea.

U saopštenju koje je, međutim, objavila kancelarija za medije kosovske vlade, ne spominje se da je Pompeo tražio ukidanje takse.

“Državni sekretar je u pismu čestitao narodu Kosova na uspešnim i demokratskim izborima, i pozdravio formiranje kosovske vlade, u nadi da će blisko sarađivati u postizanju zajedničkih ciljeva, poput vladavine prava i normalizacije odnosa sa Srbijom”, navodi se u saopštenju iz Kurtijevog kabineta.

Izvor: RTS / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još