• Početna>
  • Vesti>

Stefanović: Cenim pritisak SAD na Prištinu, ali mogao bi da bude veći

Foto: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da ceni pritisak koji se iz SAD vrše na Prištinu da se ukinu takse, dodavši da očekuje da će to dati rezultate.

Izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel rekao je da takse na srpsku robu treba ukinuti i da se protivi merama reciprociteta koje je najavio kosovski premijer Aljbin Kurti.

“Ipak, nisam uvek bio optimista, jer mi se čini da bi taj pritisak mogao da bude veći”, rekao je Stefanović novinarima posle uručenja donacije Nemačke MUP-u Srbije u vidu 27 vozila i opreme.

Ministar kaže da je pitanje taksa čisto pitanje međunarodnog prava, pošto je i Priština potpisala CEFTA sporazum, u skladu sa rezolucijom 1244.

Stefanović ističe da prištinske institucije krše, pre svega CEFTA sporazum, i da nažalost nema dovoljno sankcija za to.

“Nema dovoljno oštre poruke pre svega iz EU, jer kada nešto potpišete, kada na nešto pristanete, ne možete to unilateralno da kršite, ili treba prosto da istupite i kažete da niste na evropskom putu .Onda postoje drugačija pravila igre.”, istakao je Stefanović.

Ddoao je da ceni pritisak koji se vrši na Prištinu i da se nada da će dati rezultate.

Stefanović ističe da se Briselski sporazum ne poštuje već sedam godina i da nijedna mera nije prava, ako iza nje nema sankcije već samo upozorenje.

Kako je rekao, velike i moćne države mogu i te kako da utiču na Prištinu.

“Očekujem da će se međunarodno pravo poštovati i da će to biti ključni argument koji će pobediti, jer takse su pre svega nepoštovanje međunarodnog prava. Očekujem da će svet to uvideti, pre svega EU, koja je bila garant toga”, zaključio je Stefanović.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još