• Početna>
  • Vesti>

Advokat Vasić: Nema potrebnih uslova za nastavak suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića

Iako je novo pripremno ročište suđenja optuženima za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića najavljeno za sutra u 10 časova, advokat Dejan Vasić za Kosovo Onlajn izražava sumnju da će se u Specijalnom sudu u Prištini ročište uopšte održati.

Advokat Vasić, koji je branilac jednog od optuženih, ističe da se uslovi za nastavak suđenja nisu stekli, jer pre svega treba da se odredi koja je od dve optužnice validna i o kojoj će se raspravljati.

“Nisu ispunili ni uslov da odbrani dostave svu dokumentaciju. Konkretno za mog branjenika (Dragiša Marković) nedostaju ključna dokumenta za pribavljenje njegove komunikacije toga jutra i načina na koji su oni utvrdili da je on tog jutra zvao neko lice iz srpske državne bezbednosti. Tužilaštvo nam nije stavilo na uvid ni dokumenta koja su dobijena u pogledu tih komunikacija sa organima Republike Srbije, iako su tu saradnju ostvarili i ta dokumenta trebaju da budu deo spisa predmeta“, rekao je Vasić.

Vasić je tokom vikenda obradio gotovo 12.500 stranica, u kojima, prema njegovim rečima, nema gotovo ništa novo, osim ponavljanja istih stvari koje ne utiču na sam slučaj.

“Dostavili su brojne spise iz nekih drugih predmeta, pa sam našao dokument iz predmeta Krsta Subotića koji uopšte nema nikakve veze sa ovim slučajem. Ta dokumentacija je neselektivno dostavljena odbrani i mi ćemo to sutra na sudu prigovoriti“, rekao je Vasić i ponovio da je mišljenja da “nema uslova da se sutrašnje ročište održi“.

Nakon gotovo dve godine istrage, prvo ročište za ubistvo Olivera Ivanovića trebalo je da bude održano 30. decembar prošle godine, ali je na samom početku sudija doneo odluku o odlaganju zbog toga što odbrana nije dobila prevod dopunjene optužnice.

Ipak, ovo nije jedini propust koji prati ovo suđenje. Prema rečima advokata koji brane optužene Srbe, neshvatljivo je i protivzakonito da Marko Rošić i Nedeljko Spasojević budu u pritvoru više od godinu dana.

Šestoro Srba, koliko je obuhvaćeno optužnicom, terete se za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćena kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu. Niko od osoba sa ove optužnice nije optužen za izvršenje ubistva.

Lider Građanske inicijative “Srbija, demokratije, pravda” Oliver Ivanović ubijen je u ranim jutarnjim satima 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Severnoj Mitrovici.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još