• Početna>
  • Vesti>

Sud u Prizrenu: Britanski novinar svedočio u slučaju Darka Tasića, optuženog za ratni zločin

Iskazom britanskog novinara Džona Svinija, koji se posle osam meseci čekanja pojavio kao svedok, danas je u Osnovnom sudu u Prizrenu nastavljeno suđenje Darku Tasiću, optuženom za krivično delo ratni zločin.

Svedok Svini, koji je kao istraživački novinar snimio i film 1999. godine o navodnom zločinu u Maloj Kruši odgovarao je, gotovo dva sata na pitanja tužioca Drite Hajdari, nakon čega je pojašnjenja zatražio i branilac okrivljenog advokat Ljubomir Pantović.

„Tužilac je uporno insistirao na njegovom dolasku u sud i danas smo konačno imali priliku da ga saslušamo. Mislim da je on bez ikakve potrebe došao u sud, jer ništa novo nije rekao, s obzirom da je film, koji je snimio o tome, kao dokazni materijal prikazan u sudu. Ipak, nisam nezadovoljan zbog toga što je došao, jer je svojevremeno svedočio u Haškom tribunali istim povodom, i današnji njegov iskaz je odstupio u nekim važnim delovima od iskaza koji je dao tamo, što na neki način slabi optužnicu javnog tužioca“, rekao je za Kosovo Onlajn advokat Pantović.

Pantović je naglasio da je svedok Svini pričao o nekim detaljima koje u sudu u Hagu nije iznosio, pa je ostalo nejasno da li je time želeo da oteža položaj optuženom ili je u pitanju nešto drugo.

„Očigledno da je u nekim važnim detaljima i stvarima pokušao da kaže nešto čega se nije sećao pre 15 godina i mi ćemo to kao odbrana iskoristiti. Ostala su još dva dana suđenja i završava se 31. marta“, rekao je Pantović.

On je naglasio da je za sada nezahvalno bilo šta prognozirati kada je u pitanju moguća presuda.

Darko Tasić je rodom iz Male Kruše koju je sa svojom porodicom proteran i život su nastavili u Šapcu, a uhapšen je 22. novembra 2017. godine na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka.

Od tada se nalazi u zatvoru visokog rizika kod Podujeva, a na teret mu se stavlja krivično delo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još