Privreda Srbije na najpoznatijim svetskim sajmovima

Skoro 50 srpskih kompanija iz industrije hrane i pića, sektora organske proizvodnje, kao i iz sveta mode, predstaviće se u narednih desetak dana, na prestižnim svetskim sajmovima počev od Moskve, preko Londona i Nirnberga do Dubaija. Nastupe na ovim sajamskim manifestacijama organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, sa ciljem da domaće firme nađu nove kupce svojih proizvoda, dogovore poslovne aranžmane i partnerstva, povećaju izvozni učinak i upoznaju se sa najnovijim svetskim trendovima i tehnološkim dostignićima.

Na 27. međunarodnom sajmu hrane i pića „Prodexpo“ od 10. do 14. februara u Moskvi, u okviru Nacionalnog paviljona Srbije, proizvodne programe predstaviće 16 kompanija: MLEKARA ŠABAC, MEGGLE Kragujevac, BIO PANON Bačka Palanka, MLEKARA UB, CARNEX Vrbas, MITROS FLEISCHWAREN Sremska Mitrovica, YUMIS Niš, FRIGO VRELO Gornja Kravarica, VOĆAR Svilajnac, VINARIJA ZVONKO BOGDAN Palić, kao i beogradske firme ITN GROUP, MASTER FRUITS, MAMBIKOM AGRAR, ZLATIBORAC, FRUVITA i DOGMA BREWERY.

„Prodexpo“ (www.prod-expo.ru) je najveća i najznačajnija specijalizovana izložba prehrambene industrije u Ruskoj Federaciji i ZND, koju svake godine poseti blizu 70.000 posetilaca iz više od 110 zemalja. Posetioci su u prilici da se upoznaju sa proizvodnim programima oko 2.600 izlagača iz 70 zemalja i više od 30 nacionalnih štandova zemalja Evrope, Azije, Afrike, Amerike.

Kompanije naše tekstilne industrije od 9. do 11. februara izlagaće na vodećem modnom sajmu u Velikoj Britaniji „Pure London-Pure Origin“. Potencijalnim engleskim, kao i kupcima EU i drugih svetskih tržišta svoje proizvode predstaviće ariljske firme AMIBO PLUS i BOGUTOVO, JASIMPEX, Subotica, kao i beogradske kompanije MILOS BESPOKE i RUB. Nastup na „Pure London-Pure Origin“ (www.purelondon.com)organizuju PKS i RAS u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO).

Ovaj festival mode je mesto gde se Velika Britanija susreće sa ostatkom sveta, što je velika šansa za modnu industriju Srbije da se pozicionira na globalnom tržištu.

Srpski proizvođači organske hrane učestvuju i na najvećem svetskom sajmu u oblasti organske hrane BIOFACH 2020 (www.biofach.de/en), koji će se održati od 12. do 15. februara u nemačkom gradu Nirnbergu.

U okviru nacionalnog paviljona Srbije, pod sloganom „WE SPEAK ORGANIC“, srpski organski proizvođači predstaviće širok asortiman od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrz­nutog voća i povrća do proizvoda od žitarica, džemova od organskog voća, niskoenergetskih namaza od maline. ECOAGRI SERBIA, Bela Crkva, DRENOVAC, Arilje, ZADRUGAR, Ljubovija, All NATURAL FOODS, Nova Pazova, MENEX, Kruševac, MASTER FOOD, Užice, ITN GROUP, Beograd, MIRAX AGRAR, Beograda, BIO PANON, Bačka Palanka, NISHA, Crna Trava, ORGANIC JOVIĆ, Čurug, izlažu na sajmu „BIOFACH 2020“ u organizaciji PKS i RAS, u saradnji sa SIPPO i uz podršku Nacionalne asocijacije Serbia Organica. BIOFACH se održava svakog februara, okupi više od 3.000 izlagača i obiđe ga preko 50.000 posetilaca iz više od 130 zemalja.

Već treću godinu zaredom firme iz Srbije učestvuju na jednoj od najvećih i najznačajnih specijalizovanih izložbi u Ujedninjenim Arapskim Emiratima i Zalivskom regionu, na Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda „Gulfood“, sa oko 100 000 posetilaca iz 200 zemalja, koji će se ove godine održati od 16. do 20. februara u Dubaiju.

U okviru Nacionalnog paviljona Srbije proizvodni i izvozni potencijal predstaviće 14 srpskih kompanija: MASTER FRUITS Beograd, PIK Bečej, SICOBERRY Kraljevo, Fabrika dečije hrane Dobanovci, GMP Jermenovci, MEDINO Krnjevo, MAMBIKO AGRAR Beograd, PIP Novi Sad, FRUVITA Beograd, COLD PRESSOK Beograd, TISA COOP Kanjiža, FRIGO VRELO Gornja Kravarica, NATURA GUSTO Paraćin, REAL RED RASPBERRY Bečej.

Posetioci „Gulfood“ potencijalni poslovni partneri, uvoznici i distributeri moći će da se upoznaju sa širokim asortimanom srpskih proizvoda od smrznutog voća i povrća, konzerviranog povrća, voćnih preliva, sušenog voća, meda, dečije ishrane i sokova za decu, hladno ceđenih sokova, butera i mleka od koštičavog voća, granola, voćnih sokova i kašastih voćnih nektara, tortilja, kvalitetnih voćnih džemova, proizvoda od ekstrudiranog pirinča, humusa do tradicionalne srpske zimnice. U 2019. godini PKS organizovala je učešće srpske privrede na 22 Međunarodna sajma od toga 17 u saradnji sa RAS-om. Na ovim sajmovima učestvovalo je ukupno 257 srpskih kompanija, realizovano je preko 9.700 kontakata, a ukupna vrednost dogovorenih, novih izvoznih poslova svih izlagača, iznosi preko 36,2 miliona evra.

Izvor: Saopštenje

Comments

Pročitaj još