Lešak: Podrška i pomoć ugroženim porodicama

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić u pratnji predstavnika Mesne zajednice Lešak obišao je višečlane socijalno ugrožene porodice u selu Ostraće.

Todić se upoznao sa uslovima u kojima ta domaćinstva žive, koje su njihove potrebe i problemi kao i na koji način bi se mogao znatno poboljšati kvalitet njihovog života.

Ekipa lekara Doma zdravlja Leposavić priključila se opštinskoj delegaciji u obilasku seoskih domaćinstava, obavila lekarske preglede i tamo gde je bilo neophodnao ukazali lekarsku pomoć.

U selu Ostraće Todić je posetio petočlanu porodicu Lešević u kojoj niko nije zaposlen, a preživljavaju baveći se poljoprivredom.

Njihov nezavidan položaj otežava i loše zdravstveno stanje mlađeg deteta, koje ima problema sa očima.

“Opština Leposavić će u saradnji sa Vladom Republike Srbije kroz različite vidove podsticaja nastojati da zadovolji potrebe stanovništva u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje, naročito onih porodica koje na taj način obezbeđuju egzistenciju”, obećao je Todić meštanima Ostaća.

Predstavnici lokalne samouprave posetili su i devetočlano domaćinstvo Nebojše Čukića koji živi za bratom, snajom, roditeljima. Jedno od Nebojšine troje dece ima srčane probleme i neophodno mu je lečenje. Čukići su korisnici socijalne pomoći.  

Čukići su od lokalnih predstavnika vlasti zatražili zaposlenje kao i građevinski material za kuću, pomoć za izgradnju i opremanje kupatila.

Rukovodstvo Opštine Leposavić je naglasilo da će u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohojiu izaći u susret ovoj parodici i pružiti neophodnu pomoć.

Dušanu Čukiću koji živi sa suprugom i troje dece, a svi su bez posla, Opština Leposavić je dodelila kuću u kojoj sada žive. Porodica se izdržava od poljoprivrede, a lokalna vlast im je obećala pomoć za izgradnju štale i trotorara oko kuće.

Šestočana porodica Slavka Leševića se izdržava od poljoprivrede, niko u porodici ne radi i jedino primanje im je socijalna pomoć. Domaćin je istakao da mu lokalna samouprava može pomoći donacijom poljoprivredne mehanizacije.

Nebojša Petronijević živi u domaćinstvu sa suprugom i dvoje dece u zaseoku Parlin Potok kod Ostraća. Nebojša je zaposlen u JP „Srbijašume“, ŠG „Ibar“ Leposavić, gde ostvaruje dohodak u iznosu od oko 30.000 dinara. Supruga je nezaposlena. Nebojšina mesečna plata ne zadovoljava osnovne potrebe porodice, stoga se Petronijevići bave poljoprivredom i stočarstvom.  Kako bi mogao da uveća proizvodnju i zaradu, Nebojša je od predstavnika lokalne samouprave zatražio traktror koji bi mu olakšao rad na imanju.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još