Stano: Specijalni izaslanik za Kosovo je samo ideja

Peter Stano, portparol Visokog predstavnika EU Žozepa Borela, demantovao je napise medija o imenovanje nemačkog diplomate za specijalnog izalsanik za dijalog Beograda i Prištine. On je kazao da se o tome razgovaralo tokom Borelove posete Srbiji i Kosovu i da je u pitanju ideja u moru mnogo drugih.

Klan Kosova, pozivajući se na svoje pouzdane izvore, objavio je da će nemački diplomata Kristof Hojzgen biti imenovan za specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo, dodajući da će Hojzgen imati sličnu ulogu kao izaslanik američkog predsednika za dijalog između Prištine i Beograda Ričard Grenel.

Stano je kazao da je imenovanje specijalnog izaslanika bila ideja o kojoj se razgovaralo tokom Borelove posete Beogradu i Prištini.

“Postojala je ideja o nekome iz EU ko bi se bavio pitanjima koja zahtevaju veću ili posebnu pažnju, ali to je samo jedna od mora ideja koje su bile na stolu i spekulisati o imenu, statusu, poreklu te osobe je preuranjen”, kazao je Stano.

Hojzgen je od jula 2017. ambasador Nemačke u Ujedinjenim nacijama i važi za najuticajnijeg spoljnopolitičkog savetnika nemačkog kancelara Angele Merkel.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelje tokom posete Beogradu rekao za N1 da Beograd i Priština moraju da obnove dijalog, da normaliziju odnose i za to treba imenovati specijalnog predstavnika Evropske unije koji će se konstantno baviti dijalogom.

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još