Brnabić: Srbi su danas jači faktor na KiM, jer su jedinstveni

Premijerka Ana Brnabić rekla je predstavnicima Srba na KiM da su svoje razlike ostavili sa strane i da su se zajedno izborili da budu ozbiljan politički faktor.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su Srbi danas jači faktor na KiM nego nebrojeno puta ranije, pre svega zato što su jedinstveni.

Nakon sastanka Brnabićeve i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića sa predstavnicima Srba na KiM, rekla je da im je zahvalna jer su svoje razlike ostavili sa strane, što se zajedno bore i što su se zajedno izborili da budu ozbiljan politički faktor koji traži uvažavanje.

“Bez tog uvažavanja oni neće podržavati nikakve privremene vlade u Prištini. Srbi su zahvaljujući svom jedinstvu i podršci predsednika Aleksandra Vučića i cele Vlade osvojili deset od deset mogućih mandata i odlučili da ne podrže formiranje vlade u Prištini”, istakla je Brnabićeva.

Dodala je da su sa predstavnicima Srba razgovarali i o ekonomiji, odnosno o planu “Srbija 2025” kojim je za konkretne projekte, ekonomsko osnaživanje i bolji život na KiM opredeljeno 150 miliona evra.

Prema njenim rečima, predstavnici Srba su obavešteni i o razgovorima sa stranim partnerima, poput projekta avio-linije Beograd-Priština, koja će da ide u prilog boljoj ekonomiji i stabilnijem regionu.

“Razgovarali smo i o uvođenju železničkog saobraćaja, ali i važnom auto-putu mira na kome radimo sa partnerima iz EU, a koji bi išao od Niša, ka Merdarima, pa kroz KiM do Tirane i luke Drač. To je važan put za Niš, Toplicu, KiM, ali i povezivanje sa partnerima. Nadam se da ćemo početi da ga gradimo do kraja 2020”, rekla je premijerka.

Upitana koliko na ekonomski razvoj, ali i sve druge planove utiču takse, Brnabić je ponovila da zbog njih Srbija gubi milion evra dnevno.

“Takse su realno uslov za bilo kakvu ozbiljnu privrednu saradnju. Mi smo činili ustupke da bi dokazali da želimo da budemo konstruktivni, pa smo tako potpisali regionalni roming dok su takse na snazi, ali to je bilo važno i za naš narod na KiM. Ne postoje nikakvi ozbiljni razgovori pre ukidanja taksi”, rekla je predsednica vlade.

“U sporu Telekoma i N1 sve rečeno, nema cenzure”

Predsednica vlade rekla je da je u sporu između N1 televizije i Telekoma Srbije sve rečeno i da je istina jasna.

“Ja sam se umešala onda kada je to postalo politička kampanja i kada je rečeno da se radi o cenzuri, a u stvari radi se o komercijalnom dogovoru. Nije na meni da procenjujem da li je fer ili nije”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je na insistiranje novinarke N1 ocenila da je ponuda “Telekoma” da se N1 besplatno emituje do potpisivanja novog ugovora, fer, ali da se pre svega radi o pregovorima između dve kompanije oko komercijalnog ugovora, a ne o slobodi medija.

“Vaši vlasnici su prekinuli dijalog. Ako je javni interes, zašto se ne dogovore, ali nemojte da govorite da je to pitanje slobode medija ili javnog interesa već novca”, rekla je Brnabićeva novinarki N1.

Izvor: RTS

Foto: Blic

Comments