Patrijarh Irinej održao proširenu sednicu sinoda SPC

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, pod predsedništvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, održao je proširenu sednicu u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu uz učešće arhijerejâ koji svoju jurisdikciju imaju u Crnoj Gori: Njegovim Visokopreosveštenstvom Mitropolitom crnogorsko-primorskim g. Amfilohijem, Njegovim Preosveštenstvom Episkopom budimljansko-nikšićkim g. Joanikijem, Njegovim Preosveštenstvom Episkopom mileševskim g. Atanasijem i Njegovim Preosveštenstvom Episkopom zahumsko-hercegovačkim g. Dimitrijem.

“Kao i za prethodnu proširenu sednicu Svetog Arhijerejskog Sinoda, koja je održana uoči božićnih i bogojavljenskih praznika, 4. januara 2020. godine, neposredni povod za ovu sednicu bilo je donošenje spornog i antiustavnog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori.

Na ovoj sednici razmatrani su pravni koraci koji će, uz saglasnost Svetog Sinoda sa Patrijarhom na čelu, biti preduzeti pred Ustavnim sudom Crne Gore. U tom kontekstu jednodušno je odlučeno da se povuku inicijative koje je tom sudu podneo advokat Miroslav M. Nikolić, u ime Svetog Sinoda i u ime Srpske Patrijaršije. Takođe je odlučeno da se pokrene inicijativa pred pomenutim sudom u koordinaciji eparhija Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i Svetog Sinoda.

Još jednom svi sabrani arhijereji sa Patrijarhom na čelu izrazili su divljenje pred jednodušnošću naroda koji je u Crnoj Gori i šire ustao u odbranu svojih svetinja. Ovi svenarodni mirni i hrišćanski protesti su zaista glas Božji i nisu usmereni protiv države Crne Gore, nego su poziv na prevazilaženje nacionalnih, političkih i ideoloških podela kojima je bremenito društvo u današnjoj Crnoj Gori, budući da su učesnici ovih molitvenih litija već sve to prevazišli i sve nas pozvali na već, među njima ostvareno, jedinstvo u istini, pravdi i poštenju”, kaže se u saopštenju Svetog arhijerejskogsinoda SPC

Izvor Radio Kosovska Mitrovica(saopštenje)

Comments