• Početna>
  • Vesti>

Završen sastanak o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine

U Berlinu je završen sastanak o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između Beograda i Prištine, iniciran u dogovoru specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i predsednika Aleksandra Vučića.

Predstavnici Beograda i Prištine razgovarali su u Berlinu duže od tri sata.

Prema “Tanjugovom” izvoru, razgovaralo se samo o komercijalnim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga, koji će se i dalje voditi pod okriljem EU, ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, koje je uvela Priština.

Iz kosovskog Ministarstva infrastrukture su rekli da je prvi sastanak u Berlinu sa zvaničnicima Beograda o uspostavljanju železničkog saobraćaja protekao u “konstruktivnoj raspravi”.

“Imali smo dobre razgovore. Napravili smo napredak i dogovorili se da uspešno završimo razgovore u narednim danima”, rekao je Džem Veselji, direktor Odeljenja za kopneni saobraćaj u kosovskom Ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj.

Delegaciju Srbije, koju je predvodio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, činili su i predstavnici resornog ministarstva i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja.

Prištinsku stranu, kako navode mediji na albanskom, predstavljali su Džem Veselji, zadužen u privremenoj administraciji za drumski saobraćaj i Ram Kupeva, zadužen za putnu infrastrukturu.

Železnički saobraćaj između centralnog Kosova i juga centralne Srbije u prekidu je duže od dve decenije.

Sastanak je organizovan posredstvom Ričarda Grenela, specijalnog izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda I Prištine.

Grenel je prošle nedelje tokom posete Beogradu i Prištini najavio postizanje sporazuma o železnicama, nakon što je u Berlinu prethodno postignuta saglasnost o uvođenju avio-linije između dva grada.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još