Beriša: Vazdušna linija Priština Beograd korak ka normalizaciji odnosa

Generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Eset Beriša je ocenio da je sporazum koji je postignut u Berlinu o uspostavljanju vazdušne linije Priština Beograd kada je u pitanju kosovska strana zavisiti od sporazuma koji će kosovske vlasti sklopiti sa NATO u okviru normalizacije kosovskog vazdušnog prostora i ostvarivanja svih uslova za njeno normalno funkcionisanje.

Beriša u intervjuu za Dojče Vele kaže da je na osnovu Vojno-tehničkogsporazuma iz 1999. godine, odgovornost za vazdušni prostor Kosova preuzeo je NATO, odnosno Kfor, prenosi Beta.

„Kosovske vlasti blisko sarađuju sa zvaničnicima Kfora u smislu koordinacije i odobravanja letova koji se odvijaju u vazdušnom prostoru Kosova. U okviru normalizacije vazdušnog prostora Kosova, nadležnosti će biti prenete lokalnim vlastima, odnosno Upravi za civilno vazduhoplovstvo i Agenciji za kontrolu leta Kosovo“, kazao je Beriša .

Po njegovim rečima i Kosovo i Srbija su potpisnice Sporazuma o zajedničkom evropskom vazdušnom prostoru koji omogućava avio-prevoz u svim zemljama Evropske unije, kao i zemljama-partnerima, odnosno zemljama Zapadnog Balkana.

„Tržište za vazdušni saobraćaj je  slobodno, nije ograničeno, ali je potrebno da države daju odobrenje aviokompaniji za saobraćaj u njenom vazdušnom prostoru. Dozvola za let može se izdati samo nakon što se prihvati proces normalizacije kosovskog vazdušnog prostora koji sada kontroliše NATO“, kaže on.

Beriša ističe da su kosovski organi u stalnom kontaktu s predstavnicima NATO u vezi sa tim procesom i da čine sve da se što pre, nakon ispunjavanja svih potrebnih procedura i pribavljanja licenci i dozvola počne sa realizacijom letova na relaciji Priština Beograd.

Ovo prema njemu takođe znači i uklanjanje blokada vazdušnog prostora Kosova koja postoji od 1999. godine i ističe da je to veoma pozitivan korak u cilju potpune normalizacije vazdušnog prostora Kosova kroz otvaranje novih koridora ka drugim zemljama.

Izvor Beta/Kosovo Online

Comments