• Početna>
  • Vesti>

Advokati optuženih Srba suočeni sa problemima u pripremi odbrane

Do početka prvog ročišta u slučaju ubistva Olivera Ivanovića ostalo je dvadesetak dana, a advokati optuženih Srba nisu u potpunosti pripremljeni za parnicu, jer pojedinima još uvek nije dostavljena dopunjena optužnica, prevedena na srpski jezik.

Branilac uhapšenog Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi, koji je imao uvid u dopunjenu optužnicu, smatra da su u pitanju kozmetičke promene koje ozbiljnije ne utiču na sadržaj ovog dokumenta. 
Ono što njega brine jeste predugo držanje Marka Rošića u pritvoru, bez ikakvog pravnog osnova.
Do nove odluke o produženju ili puštanju na slobodu Rošića ostalo je manje od 48 sati, a Haljimi nije optimista kada je reč o ukidanju pritvora. On podseća da je od hapšenja Rošića, do današnjeg dana na svako rešenje uložio žalbu, a četiri puta se obratio i Vrhovnom sudu, ali nikada nije dobio pravi i odgovor kojim bi bio zadovoljan.

“Tražio sam da se napravi specifikacija svakog razloga u odnosu na mog branjenika i na ostale optužene, ali do toga nikada nije došlo, jer ni u zahtevima tužioca kada je tražio produženje pritvora, ni u rešenjima, nije napravljeno razgraničenje između okrivljenih. Nisu svi razlozi isti za sve optužene, kako bi se dalo jedno obrazloženje, već mora pojedinačno za svakoga”, rekao je Haljimi i dodao da će na prvom ročištu 11. februara zatražiti ukidanje pritvora i odbacivanje optužnice.
Haljimi posebno ističe da je nedopustivo kašnjenje suda u drugostepenom odlučivanju, kada se podnesu žalbe na rešenja o pritvoru.

“Pravdaju se nekim procedurama i tehničkim problemima, ali je za mene to neprihvatljivo. Kada mene zakon obaveže da u roku od 24 sata uložim žalbu i ja taj rok ispoštujem, onda je i sud dužan da odgovori u roku od 48 sati. Nažalost, nema sankcija prema onima koji to ne ispoštuju”, rekao je Haljimi.
On je izrazio nadu da će na kraju ovog procesa ipak pobediti pravda i poručio da je za to potrebno i strpljenje.

“Mi ćemo se boriti ‘do poslednjeg daha’ da dokažemo pravdu i nevinost Marka Rošića i da pokažemo da on nema ni jedne trunke umešanosti u delo koje mu se stavlja na teret. Moramo biti strpljivi, tu je glavni pretres, gde će ceo svet videti koliko će sud biti u stanju da deli pravdu u ovom slučaju. Ja se nadam da će sudija koji će presuditi u ovom predmetu, uzeti u obzir sve okolnosti i doneti rešenje kojim će se prvenstveno zadovoljiti pravda i zakon”, rekao je Haljimi.
I dok se advokat Marka Rošića ubrzano priprema za novo ročište, branilac Dragiše Markovića, advokat Dejan Vasić još uvek nije dobio prevod dopunjene optužnice podignute 27. decembra 2019. godine. On ističe da mu je pored prevedene optužnice, veoma bitno da dobije i spise predmeta u štampanom izdanju.

“Sud je ostavio rok od 30 dana tužilaštvu da nam prevede i dostavi optužnicu. Meni je pored optužnice jednako bitno da tužilaštvo dostavi i propratnu dokumentaciju, s obzirom da neke kolege spekulišu da je to obiman dokument sa preko 12 500 stranica. Nas čeka, nakon ovog ročišta koje je zakazano u februaru, faza pisanja zahteva za odbacivanje optužnice za koje su nam neophodna ta dokumenta”, rekao je Vasić.
On je istakao da je ceo proces oko ubistva Olivera Ivanovića obeležila doza “aljkavosti”.

“Oni su imali dovoljno vremena da se za ovo suđenje profesionalno i kvalitetno pripreme. Ipak se nadam da će na kraju sve to biti u redu i da ćemo dobiti te materijale koji su nam neophodni za odbranu, jer bez toga ne mogu da radim”, rekao je Vasić.

Za ubistvo Olivera Ivanovića Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv šestoro Srba, a na prvom ročištu 30. decembra 2019. godine doneta je odluka o odlaganju početka suđenja za 11. februar.

Izvor: Kosovo onlajn

Comments

Pročitaj još