• Početna>
  • Vesti>

Fatmir Gaši: Neusvajanje budžeta dovešće do kolapsa institucija i blokade kapitalnih investicija

Blizu 400.000 građana posle 1. aprila može ostati bez primanja, a Kosovo može dospeti u budžetsku krizu ukoliko vlada koja je podnela ostavku ne iznađe rešenje, budući da nema legitimitet da nastavi izradu Nacrta budžeta za ovu godinu u Skupštini koja je u međuvremenu konstituisana sa novim poslanicima, javlja RTK.

“Drugi problem koji se javlja s obzirom na to da Kosovo nije izglasalo novi budžet posle izbora 6. oktobra je potpuna blokada kapitalnih investicija. One će biti blokirane do odobrenja novog budžeta, što ima negativan uticaj na ekonomiju”, izjavio je za KosovaPress, zamenik ministra finansija Fatmir Gaši.

Gaši kaže da u slučaju da nova vlada i Skupština ne usvoje novi zakon o budžetu, sva plaćanja, uključujući plate organa bezbednosti, penzije i drugu socijalnu pomoć, javne službe i sve ostale budžetske obaveze ukidaju se 28. februara odnosno 31. marta, ukoliko tako odluči Skupština.

Gaši objašnjava da je 31. oktobra 2019. Vladi podneo nacrt budžeta za 2020. ali da ona nije mogla da odobri dokument i pošalje ga u Skupštinu na dalju proceduru.

Glavni problem, kako smatara Gašij nastaje zbog stopiranja svih kapitalnih projekata, koji imaju negativne implikacije direktno na privatni sektor.

Zamenik ministra finansija, ne isključuje mogućnost političkog dogovora parlamentarnih grupa da se dođe do rešenja povodom usvajanja budžeta, jer šteta zbog takvog stanja može biti nepredviđena, a kompletno sve institucije ugrožene.

Izvor: RTK / Kosovo online

Comments

Pročitaj još