• Početna>
  • Vesti>

Borel telefonom razgovarao sa Vučićem i Tačijem, uskoro u Beogradu i Prištini

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta šefa evropske diplomatije.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Borel je posebno bio zainteresovan za formiranje nove kosovske vlade u razgovoru sa Tačijem i pozvao lidere stranaka na Kosovu da ubrzaju pregovore.

U bilateralnim razgovorima bilo je reči i o napretku i budućim perspektivama Kosova i Srbije na njihovom putu ka EU, uoči samita EU – Zapadni Balkan u Zagrebu u maju 2020. godine.

Borel je ponovio nameru da u narednim nedeljama poseti Kosovo i Srbiju.

”Visoki predstavnik potvrdio je svoj odlučan i lični angažman kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine ”, izjavio je novinarima njegov portparol Peter Stano.

Ovo bi trebalo da je prvi zvanični kontakt Borella sa liderima Beograda i Prištine od kada je preuzeo dužnost visokog predstavnika.

Podsetimo, Josep Borrell je prilikom imenovanja istakao da će mu poseban fokus biti dijalog između Srbije i Kosova.

Obećao je da će prvu zvaničnu posetu u svojstvu šefa evropske diplomatije obaviti u Prištini ali do toga nije došlo jer na Kosovu nakon parlamentarnih izbora još uvek nije formirana vlast.

Predsedništvo Srbije: Borel uskoro u Beogradu i Prištini

Visoki predstavnik Borell je u razgovoru sa Vučićem najavio svoju skoru posetu Beogradu, kao i Prištini, kako bi lično sagledao mogućnosti za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine, posle formiranja prištinske vlade, saopšteno je iz predsedništva Srbije nakon razgovora.

Kako se navodi, predsednik Vučić je Borelu rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine, kako se navodi, „neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi“, koja, dodaje se, „osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu“.

Vučić je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje, dodaje se u saopštenju njegovog kabineta.

„S tim u vezi je naglasio da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen“, stoji u saopštenju na sajtu predsednika Srbije.

Dodaje se da je visoki predstavnik EU Borel pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost, a da su dvojica sagovornika razgovarala i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije.

Predsedništvo Kosova: Brzo formirati institucije i bezuslovno nastaviti dijalog

Predsednik Kosova Hashim Tači saopštio je da se u telefonskom razgovoru sa Borelom saglasio o potrebi što bržeg formiranja novih institucija na Kosovu.

“Svesni smo da nas čekaju velike obaveze i da je neophodno da što pre imamo novu vladu, koja će se suočiti sa izazovima i koja će sprovesti međunarodne obaveze Kosova“, naveo je Tači, prenose iz njegovog kabineta.

Tači i Borel su se složili i oko potrebe nastavka bezuslovnog dijaloga Kosova i Srbije i neophodnosti postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, a koji podrazumeva recipročno priznanje između dve države.

Tači je zatražio da EU ispuni obaveze o ukidanju viza za građane Kosova s obzirom da su ispunjeni svi uslovi. Takođe je pozdravio najavljenu posetu Borela Kosovu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još