Kurti i Tači su se sastali još dva puta?

Samoopredeljenje je oštro demantovalo izjavu direktora prištinske televizije Kljan Kosova Batona Hadžiua.

Hadžiu je rekao da su se kosovski predsednik Hašim Tači i lider tog pokreta Aljbin Kurti sastali dva puta pre zvaničnog sastanka 6. januara radi konsultacija o formiranju kosovske vlade.

“Tači i Kurti sastali su se još dva puta i dugo su razgovarali. Oni znaju o čemu su razgovarali, poneli su se vrlo korektno, nisu to objavili u javnosti”, izjavio je Hadžiu, reagujući na konstataciju voditelja televizijske emisije “Info magazin” da je susret Kurti – Tači bio veoma kratak i da je trajao samo četiri minuta.

Hadžiu, koji je prijatelj Tačija, naglasio je da nije upućen u sadržinu tih razgovora koji su, kako je naveo, bili tajni, prenosi Kosovo Online.

Iz Samoopredeljenja su poručili da je Baton Hadžiu lagao kad je rekao da je Kurti imao duge sastanke sa Tačijem i da ga je Tači možda angažovao “da ga izvuče iz situacije”.

“Baton Hadžiu laže i to nije vest. Konačno predsednik shvata svoju ulogu, koja je svečana i formalna. Zabrinut zbog novootkrivene neaktivnosti, možda je poslao pismo Batonu Hadžiu, moleći ga da ga izbavi iz situacije. Hadžiu je spreman da laže, u znak podrške predsedniku i protiv Samoopredeljenja. Međutim, pokazalo se da je i ovaj nemoćan, naspram odlučnosti za promene“, rekao je Arljind Mandžuka iz Kancelarije za informisanje Samoopredeljenja.

Hadžiu je, odgovarajući na izjavu Mandžuke, dao je i druge pojedinosti o dva navedena susreta Kurtija sa Tačijem.

“Žao mi je što je ova vest, koji bi se smatrala normalnom u svakoj zemlji na svetu, dobila ovakve reakcije. Ne znamo zašto se plaše susreta”, rekao je Hadžiu i istakao da su pre zvaničnog susreta, prethodno održana dva sastanka.

Rekao je da “radi poštovanja” ne želi da otkrije posrednika i naveo da je prvi sastanak održan uz posredovanje međunarodnih institucija, a da se drugi se desio uz obostranu saglasnost, bez posredovanja.

“Razumem reakciju Mandžuke. Rekao je svoju istinu. Lider Pokreta Samoopređeljenje sigurno nije obavestio stranku o ovim sastancima”, rekao je Hadžiu.

On je naveo da očekuje od Aljbina Kurtija da ga sam demantuje, ako ti susreti nisu održani.

“Ako sam lagao, odričem se javnog života. Ali ako je on lagao, on bi trebao da se izvini članstvu Pokreta Samoopredeljenja, jer ne prihvatam izvinjenje od njega”, rekao je Hadžiu.

Kurti i Tači sastali su se na četiri minuta 6. januara, kada je pobednik izbora otišao na konsultacije o formiranju vlade.

Kurti nije dao Tačiju ime mandatara, a ovaj je pisao Kurtiju da preda ime mandatara za premijera.

Samoopredeljenje insistira na tome da samo oni odlučuju kada će se obratiti predsedniku.

Izvor Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još