Ivica Dačić u “Ćirilici” I ove godine biće povlačenje priznanja Kosova

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dacic istakao je gostujucu u emisiji “Ćirlica” na TV Happy da će i ove godine biće još povlačenja priznanja Kosova!

–  Kada smo krenuli u diplomatsku ofanzivu 117 zemalja je bilo priznalo Kosovo. Sada je ta brojka na 97 – objasnio je Dačić i podvukao da je loše bilo i što nismo imali diplomatske odnose sa nekim zemljama 

Ministar dodaje da je Marinika Tepić napravili veliki problem kada je pričala da je Srbija plaćala pojedinim zemljama da bi povukli priznanje Kosova.

Ivica Dačić je istakao da je godina za nama bila teška na mnogim poljima. I to ne samo za Srbiju, već u međunarodnim odnosima, veliki tektonski poremeđaji u odnosi.

– Poseta Markona je svakako obeležila diplomatski 2019. Tu su i posete Putinu, dolazak ruskog predsednika u Beograd – objasnio je Dačić.

On je naveo da je i svetu zabeleženo mnogo promena – SAD i EU više nisu na istoj strani jer se po mnogim pitanjima na različitim stranama. SAD je shvatila da im je kina glavni neprijatelj. Bregzit, transformacija EU

– I u ovakvom svetu mi smo tražili mesto za Srbiju – navodi Dačić.

Analizirajući današnju politiku Mila Đukanovića, ministar Ivica Dačić je citirao izjave sadašnjeg predsednika Crne Gore.

– Đukanovića je 1990. godine izjavljivao da su Crnogorci ponosni na srpsko poreklo i crnogorsku državnost – naveo je Đukanovićeve reči ministar spoljnih poslova Ivica Dacic. 

Dačić se osvrnuo i na sramni potez Juga Lazovića, sina proslavljenog glumca Danila Lazovića.

Lazović mlađi, rukometaš i član reprezentacije Crne Gore, slavio je preksinoć pobedu svoje reprezentacije nad Srbijom u rukometu mašući zelenom fašističkom zastavom.

– Njegov otac Danila Lazovića je podržavao Srbiju, branio je Radovana Karadžića. A njegov sin Jug igra za reprezentaciju Crne Gore jer mu je majka sa Cetinja. On je rođen je u Beogradu. Kada nije uspeo u Srbiji otišao je u Podgoricu. Sve je to u redu. A sada je mahao zelenom zastavom što je bila komitska zastava. Fašistička zastava. A, Jug Lazović Sigurno ima i srpsko državljanstvo – naveo je Dačić.

U Crnoj Gori Srbi dobijaju otkaze jer su Srbi. I to samo zato što se izjašnjavaju kao Srbi.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, u prilog ovoj konstataciji pokazuje i zvanične podatke.

– U Crnoj Gori je 29 odsto Srba. A samo njih pet odsto radi u državnoj administraciji. Dobijaju otkaze kada se izjasne kao Srbi. Pa i brat mog šefa obezbeđenja, koji je iz Bijelog Polja, dobio je otkaz jer se izjasnio kao Srbin. To je progon srpskog naroda – objasnio je ministar.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je govorio o pritiscima na Srbe.

– Cilj da na sledećem popisu bude što manje Srba, a 2003. godine ih je bilo 32 posto, a sada 29 posto – istakao je Dačić i dodao:

– Mi moramo da postavimo naš cilj. Naš cilj je da zaštitimo srpski narod, da imaju pravo na svoj identitet, da se slobodno izražavaju kao Srbi gde god da su na svetu. 

Izvor: Saopštenje

Comments