Kurti optužuje Tačija za politički pritisak

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti odgovorio je na pismo predsednika Kosova Hašima Tačija optužujući ga za politički pritisak i navodeći da će predlog za premijera saopštiti uskoro, čim za to budu spremni, prenosi Koha.

„Ustav Kosova ne priznaje ni diskreciono pravo predsednika, niti aktivnu ulogu u procesu imenovanja mandatara ili garantovanje parlamentarne većine za izbor vlade u Skupštini. To je posledica principa koji se naziva ‘lanac ustavne legitimnosti’“, stoji u Kurtijevom pismu.

Lider Samoopedeljenja je napisao Tačiju da je uloga predsednika ceremonijalna i da “Ustav ne poznaje nijednu obavezujuću ulogu u formiranju vlade”.

“Morate biti strpljivi i sačekati. Formiranje vlade nije vezano rokovima, jer demokratija nije samo skup brojeva, već usklađivanje stavova, programa i prenos odgovornosti”, napisao je Kurti u pismu.

On je zamolio Tačija da ne vrši politički pritisak u procesu formiranje vlade, jer je taj proces jasno definisan Ustavom i “predsednik ne može da daje dodatna tumačenja”.

“Još vam nismo poslali predlog za premijera. To ćemo učiniti uskoro, službenim pismom, čim budemo spremni”, napomenuo je dalje Kurti.

Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je 10. januara pismo Aljbinu Kurtiju u kome od njega traži da se pošalje ime mandatara za sastav nove vlade, sugerišući da, ukoliko pobednička stranka ne pošalje ime mandatara, to se može smatrati odbijanjem.

Izvor Kosovo Online

Comments