• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Doček pravoslavne Nove godine uz Daru Bubamaru

Tradicionalni doček Nove godine po julijanskom kalendaru, biće organizovan u ponedeljak, 13. januara na centralnom Trgu oslobodilaca u Gračanici. Meštane i goste će, kao zvezda večeri, zabavljati folk pevačica Dara Bubamara.

Opština Gračanica tradicionalno organizuje doček pravoslavne Nove godine na otvorenom, uz vola na ražnju i prateći muzički program.

Sve koji se odluče da pravoslavnu Novu godinu dočekaju na trgu u Gračanici, zabavljaće Dara Bubamara, rekao je ispred informativne službe Opštine Gračanica Nebojša Ćirković.

“Opština Gračanica je, kao i godinama unazad, spremna da organizuje doček Nove godine na otvorenom, na centralnom trgu ispred zgrade Opštine Gračanica, uz bogat muzički program. Zvezda večeri biće estradna umetnica Dara Bubamara. Ovo je jedan tradicionalan doček, gde smo za sve obezbedili posluženje, vola na ražnju, kuvano vino i rakuju”, kazao je Ćirković.

On napominje da će za sve zainteresovane meštane opštine Gračanica, ali i Babinog Mosta, Plemetine, Prilužja, koji žele da novogodišnju noć provedu na gračaničkom trgu, biti organizovan prevoz.

Za bezbednost okupljenih, pobrinuće se Kosovska policija, koja je obaveštena o organizovanom dočeku Nove godine na trgu, dodao je Ćirković, navodeći i da će pripadnici službe Hitne pomoći biti na terenu.

Program će početi u 21.00 nastupom mladog pevača iz Gornje Gušterice Zorana Simića, koji će se publici, sa svojim bendom, pored dobre narodne i zabavne muzike, predstaviti i svojom prvom pesmom “Neverna”.

“Prvi put nastupamo za pravoslavnu Novu godinu, nadam se da će naši meštani da izađu u što većem broju, da napravimo lepu žurku. Potrebno je da ponesu lepo raspoloženje, a mi smo zaduženi za atmosferu”, rekao je Zoran Simić.

Meštani Gračanice i okolnih sela, pravoslavnu Novu godinu u velikom broju dočekaće na trgu. Ima, naravno, i onih kojima muzički repertoar ne odgovara, pa će ostati u svom domu.

“Pravoslavnu Novu godinu dočekaću u centru Gračanice, kao i prošle godine”, rekao je Aleksa Ilić.

“Kao i prethodinih godina, proslaviću pravoslavnu Novu godinu kod kuće. Rado bismo je dočekali na trgu, da je neka druga mužička zvezda u pitanju”, poručila je Dijana Arsić.

“Proslaviću sa društvom na trgu u Gračanici, kao i prethodnih godina”, kazala je Petrović.

Julijanska Nova godina (Srpska Nova godina, Stara Nova godina ili pravoslavna Nova godina, iako nije zvanična Nova godina, ona se rado slavi u balkanskim zemljama poput Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine (Republika Srpska), Makedonije, u pravoslavnim delovima Hrvatske, ali i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji…

Tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine, postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), te u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).

Izvor: RTV Kim


Comments

Pročitaj još