• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Dečani, Gračanica…isto što i Morača i Ostrog

Dečani, Gracanica, Banjska za nas su isto što i Morača, Savina, Ostrog i dišemo kao jedan sa srpskim narodom u Crnoj Gori, poručio je jutros direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je za RTS ocenio da vera i duhovnost treba da budu izvan politike, a da naši ljudi znaju kakve svetinje brane na Kosovu i Metohiji.

Đurić je istakao i da je planom Srbija 2025 godine za južnu pokrajinu predviđeno dodatnih 150 miliona evra i da ono što znači podizanje Srbije u svakom smislu čeka i srpski narod na KiM.

“Sa ovim sredstvima rešićemo stambeno pitanje za svakog Srbina, novi stadion u Kosovskoj Mitrovici, bolnice, skole, sve ono što je neophodno za opstanak naroda”, rekao je Đurić.

On je podsetio da je za proteklih šest godina podignuto 1 700 kuća, obnovljeno 49 crkava, izgrađene škole, domovi zdravlja…

Đurić je napomenuo da su Srbi na KIM oguglali na pritske i pretnje i za naš narod je svaki dan iznova nova borba, ali i da uzivaju politicku i materijalnu podrsku Srbije i nastavice zajedno da rade na opstanku i ostanku.

Đurić je ocenio i da je Srpska lista postigla fenomenalni rezultat na proteklim izborima.

“Za mene je vest 2019. da su Srbi na KiM uspeli da se slože i da je SL uzela 10 od 10 mandata. Zato svako ko hoće vladu mora da kuca na vrata srpskih poslanika”, rekao je Đurić povodom procesa formiranja vlasti u Prištini.

Đurić je čestitao Slavku Simiću što je izabran za potrpedsednika kosovskog parlamenta i istakao da je to hrabar čovek koji će umeti da zastupa srpske interese.

Kaže i da na Albance ne možemo da uticemo, ali smo spremni da zivimo u miru, ali i da uvek ponavljamo da je Kosovo Srbija.

Upitan šta bi opcija novih izbora značila za Srbe i za dijalog sa Prištinom, Đurić ocenjuje da šta god Albanci odluce za nas sustinske razlike nece biti ukazujući da je najvažnije što su Srbi uspeli pre nekoliko meseci da se okupe i da 90 odsto njih stane zajedno.

Povodom sutrašnjeg ročišta osumnjičenima za ubistvo Olivera Ivanovića, kaze da očekuje dalju politizaciju i propagandu Pristine sa novim lazima o Srbima na severu i Srbiji.

“Naš zahtev je da sužnji koji robijaju na pravdi boga budu pusteni na slobodu, i ostave ih na miru, kao i Teodosijevića zvog Račka”, napomenuo je Đurić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još