• Početna>
  • Vesti>

Nepoznata sudbina 166 kidnapovanih Srba i Roma iz Pomoravlja

U Kosovskom Pomoravlju tokom rata i naposredno nakon dolaska Međunarodne misije kidnapovano je 166 Srba i drugih nealbanaca, a ubijeno 145-oro.

Slobodanka Đokić iz sela Mogila kod Klokota ostala je bez muža 2000. godine.

“Po povratku iz Skoplja, za Božić, on je nestao u okolini Đeneral Jankovića. Od tada ga tražim, ali ne mogu ništa da nađem”, kaže Slobodanka. 

Kad mu je nestao otac, Dragan je imao 25 godina.

“Teško sam to podneo, ali onda, tri godine kasnije, i ja sam ranjen. Bio sam sa prijateljima u seoskoj prodavnici u kada su nepoznati počinioci osuli rafalnu paljbu iz automobila”, kaže Dragan koji živi u velikom siromaštvu bez posla ikakvih socijalnih davanja. 

Slobodanka je čula za Specijalni sud za ratne zločine koji bi trebalo da procesuira odgovorne, ali napominje da je godinama sarađivala sa međunarodnim organizacijama i vlastima u Beogradu i Prištini noseći dokumentaciju i podnoseći zahteve.

Danas Slobodanka sa sinom Draganom živi u ekstremnom siromaštvu sa šest hiljada dinara socijalne pomoći, iako su joj davno obećavali porodičnu penziju.  Žive u stogodišnjoj kući koja prokišnjava, bez vode, kupatila i novca za elementarne potrebe.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još